САРАЈЕВО ПОНОВО ШТИТИ БОШЊАЧКЕ ЗЛОЧИНЦЕ

srna

БАЊАЛУКА, 30. НОВЕМБРА (СРНА) - Отказивањем потписивања Протокола о сарадњи у гоњењу починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида са Србијом, Тужилаштво БиХ је још једном показало да је у функцији искључиве неистине о страдању само једног народа у БиХ и то бошњачког, оцијенио је делегат у Дому народа парламента БиХ Сташа Кошарац.
"Мислим да је ово пораз за БиХ, јер је свима неопходно да се утврди истина о страдању свих народа. У свему овоме не треба занемарити ни утицај дијела међународне заједнице", нагласио је Кошарац, који је и руководилац Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица Републике Српске /РС/.
Он је напоменуо да је Тужилаштво БиХ доказано наметнута и хибридна институција, која није у складу са Дејтоном, преноси "Фокус".
Директор Центра за истраживање ратних злочина РС Јанко Велимировић подсјетио је да се један од захтјева структуралног дијелога о реформи правосуђа односи на уређење односа између земаља у региону. "Много се очекивало од потписивања овог протокола између Србије и БиХ, обзиром да постоје искуства у реализацији сличног споразума између Србије и Хрватске. Ми у РС не видимо никакве разлоге да се не потпише овај документ", нагласио је Велимировић.
Према његовом мишљењу, овај протокол би био један од доприноса бржем процесуирању и рјешавању питања ратних злочина. "Ако је поново дошло до застоја, онда је ријеч о чистој политици", оцијенио је Велимировић и додао да овакви потези не доприносе доласку до истине, него само могу изазвати велике посљедице.
Подсјетивши да је први пут Протокол требало да буде потписан у Хагу, а да је онда одлучено да то буде Брисел, Велимировић је истакао да треба видјети како ће и Хашки трибунал сада реаговати, јер је требало да и они учествују у потписивању.
Потпредсједник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Боро Пеулић сматра да је Тужилаштво политички експонент бошњачких партија, СДА и СДП-а БиХ. "Главни задатак Тужилаштва јесте да штити злочинце из реда бошњачког народа, који су одговорни за многобројна страдања. Одавно је јасно да се једино процесуирају Срби, а да се Бошњаци штите", истакао је Пеулић.
Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је јуче да је Тужилаштво БиХ поново отказало потписивање Протокола о сарадњи у гоњењу починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, које је било заказано за данас у Бриселу. Представници тужилаштава Србије и БиХ текст протокола усагласили су на састанку у Сарајеву 23. новембра.

 

 

Извор: срна