РОЧИШТЕ У ДЕЦЕМБРУ

Хаг

БЕОГРАД, 17. НОВЕМБРА /СРНА/ - Правни тимови Србије и Хрватске, који воде међусобне тужбе за геноцид, наћи ће се заједно пред судијама Међународног суда правде у Хагу прве седмице децембра, пишу београдске "Вечерње новости".
Очекује се да ће тада бити заказано рочиште на коме ће се утаначити даљи правни кораци у овом процесу, пошто је Србија 4. новембра додатним доказима ојачала своју контратужбу за геноцид против Хрватске.
Суд ће, највјероватније, одредити рок од три до шест мјесеци да Загреб да свој одговор на нову аргументацију Србије и тиме се круг достављања поднесака затвара.
Лист наводи да ће уколико, у међувремену, не буде постигнут договор о међусобном повлачењу тужби и вансудском поравнању, за шта су шансе тренутно мале, јер такав исход упорно одбија Влада у Загребу, бити заказана главна расправа за крај 2012. или почетак 2013. године.
"На рочишту у децембру две стране би требало да се договоре о сведоцима и доказима који ће бити извођени пред судом. Наша страна ће се фокусирати на документе о близу 7 000 српских жртава, као и на пресуду Хашког трибунала хрватском генералу Анти Готовини за злочине почињене током `Олује`", рекао је шеф Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац, који је и експерт правног тима Србије.

Иначе, Србија је своју контратужбу додатно ојачала доказима и документима који прелазе 1 000 страна, наводи лист.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png