ПРИВРЕМЕНО ОДГОЂЕНА ДЕЛОЖАЦИЈА ПОРОДИЦЕ БАБИЋ

Породица Бабић из Козарске Дубице

Породица Бабић из Козарске Дубице

Деложација породице Бабић из Козарске Дубице данас је привремено одгођена, након једночасовних преговора са судским извршиоцима.

Након одлагања деложације, Горан Бабић (43) поново је апеловао на институције и организације у Републици Српској, које се баве заштитом људских права, права породице и дјеце, да им помогну да ријеше проблем одузимања имовине коју су у ратном периоду замијенили са породицом Сукнајић. 

Бабић је своју имовину у Пакрачкој Пољани у Хрватској, из које је избјегао, 1992. мијењао за имовину Петра и Славице Сукнајић у Козарској Дубици, на адреси Парнице бб. 

Према одлуци Окружног суда, Бабићи морају да напусте имање, а деложација је према налогу надлежног Суда била заказана за данас у 9.00 часова. 

"Надам се да нас неће дирати барем до краја школске године. Остајемо овдје до љета, али на овај начин ситуација није ријешена. Надам се да ће државне институције помоћи да се ова ситуација ријеши и да ће неко стати на страну наших права. Ако завршимо на улици ићи ћу са породицом пред зграду Владе Републике Српске", изјавио Бабић новинарима. 

Према његовим ријечима, преминули Петар Сукнајић са којим је мијењао имовину 1992. године, за живота никада није тражио раскидање уговора о замјени некретнина, али су то урадили његови насљедници 2000. године, послије оставинске расправе. 

"Са Сукнајићем сам мијењао новоизграђену, али недовршену кућу у коју сам до сада, према процјени судског вјештака, уложио 50.000 КМ, док је моја кућа у Хрватској потпуно девастирана, јер Сукнајићи у њој уопште нису боравили", истакао је Бабић и додао да када су доселили у ову кућу имали само једну адаптирану просторију. 

Он наглашава да кућа није била условна за живот. 

"Имали смо само једну просторију у којој се могло живјети, а и ту смо просторију накнадно реновирали. Воду, струју ни телефон нисмо имали, то смо све накнадно урадили, те уредили и спрат куће, поставили столарију и адаптирали степениште за што све имам документацију. Суд све то негира и тражи да свако иде на своје након 23 године", каже Бабић. 

Он истиче да није против одлуке Суда, али да је проблем што је кућа коју је мијењао са породицом Сукнајић у Пакрацу девастирана. 

Бабић подсјећа да су у Пакрацу сви радили у државним институцијама и имали уредан дом, сређено имање, те да је по доласку у кућу Сукнајића морао годинама улагати новац да адаптира кућу да буде условна за живот. 

"Ово ни сада није некакво имање, а можете замислити какво је било прије 23 године", рекао је Бабић. 

Породицу Горана Бабића, који је претходно изјавио да ни по цијену живота неће пристати на деложацију, чине супруга, осамдесетогодишња мајка, сестра инвалид и двоје малољетне дјеце, старости пет и шест година. 

Кристина Бабић, Горанова супруга, каже да неће изаћи из куће, јер нема гдје. 

"Не желим да идем на улицу. Никоме ништа не дугујем, немам кредите и све што имам су моје кћерке и оно што се налази у кући. Шта треба, да их узмем за руку и изађем на улицу? Ми све ове године плаћамо адвоката, исцрпљени смо и психички и материјално", изјавила је новинарима Бабићева. 

Она је додала да јој најтеже пада што дјеца цијелу ситуацију посматрају и тугују због тога. 

Замјеник начелника општине Козарска Дубица Љубомир Марјановић изјавио је да подршка јавности и институција у овом случају не смије изостати. 

"Ово је први овакав случај на подручју општине Козарска Дубица и мали покушај да помогнемо породици Бабић. Они су родом из Пакрачке Пољане и сви знате да је она позната по Томиславу Мерчепу и његовим `одредима смрти`. Мислим да подршка јавности мора постојати, поготово подршка институција Српске мора бити јача него што је била до сада, не само за породицу Бабић него за све породице које су у сличној ситуацији", изјавио је Марјановић. 

Предсједник Удружења грађана "Заједно до истине" Горан Дражић изјавио да то удружење заступа популацију која је извршила замјену имовине у такозваном спорном периоду и да су породица Бабић чланови Удружења. 

"Прича породице Бабић је истинита и они имају документе који то потврђују, прије свега уговор о замјени коју су извршили са дотичним људима и који је сада одлуком Окружног суда Републике Српске проглашен ништавним. Овдје је ријеч о томе да имовина која је дата у замјену није враћена породици Бабић што је законска обавеза", рекао је Дражић. 

Он је подсјетио да је имовина породице Бабић у Пакрацу уништена и имовину би требало вратити у стању у каквом је била у моменту замјене, што прописује закон.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

БАБИЋ НЕ ПРИСТАЈЕ НА ДЕЛОЖАЦИЈУ

4. Problem oduzetog stanarskog prava izbjeglih Srba iz Republike ...

Отимачина, шиканирање и правосудна фарса - Jadovno 1941.

Четницима није место у Загребу! - Jadovno 1941.

ОТИМАЧИНА ДОЛАЗИ НА НАПЛАТУ - Jadovno 1941.