ПРИЈЕТЊЕ ДЕПОРТАЦИЈОМ ЗБОГ ЛИЧНЕ ОСВЕТЕ

Обрад Кесић
Обрад Кесић

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић изјавио је да у САД има између 300 и 600 грађана из Републике Српске којима пријети депортација, а који су оптужени због перцепције колективне кривице, јер су носили униформу Војске Републике Српске.

Кесић је навео да су то углавном они који су били у војним јединицама на подручју Подриња, али да неки од њих нису ни били у Војсци Републике Српске, али су им имена на списковима који се налазе у Хашком трибуналу. 

"Сви бивши припадници Војске Републике Српске који су оптужени за ратни злочин или учешће у ратном злочину ослобођени су у судовима САД. Није се могло доказати, бар до сада, да је било ко од тих појединаца учествовао у ратном злочину", рекао је Кесић новинарима у Бањалуци, послије састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком. 

Он је додао да, нажалост, постоје паралелни судови, који су имиграциони судови, гдје се ова лица поново приведу и оптуже да су лагала на апликацијама за улазак у САД. 

"У тим судовима они не уживају гаранције америчког Устава. То је потпуно другачији правосудни систем гдје је ниво доказивања врло низак", навео је Кесић. 

Он је појаснио да спорно питање у апликацијама, на основу којих се терете, гласи "да ли сте икада служили у страној војсци". 

"Из перспективе сваког грађанина неке земље, страна је војска она која није војска његове државе или народа. Савезни суд у Чикагу већ је донио одлуку да то питање није јасно и да не може нико да се терети, било како да одговори на то питање", рекао је Кесић и додао да постоји и други формулар за стални боравак који се попуњава у САД, а који садржи исто питање. 

Он је констатовао да се породице тих лица много жртвују, трпе хајку од "неколико људи који воде личну освету и желе да терете све људе који су носили униформу Војске Републике Српске". 

Кесић је истакао да су ти људи и сами били жртве рата, било да су из мијешаних бракова или су били у логорима или су изгубили сву имовину у рату, а на основу чега су и добили право да емигрирају у САД. 

Он је рекао да су формулари, који су попуњавани приликом апликације за исељење у САД, доста сложени. 

Кесић је напоменуо да у САД постоје три Бошњака која су признала ратни злочин над Србима и они су у кривичном процесу.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ПОЛИТИЧКИ ЛОВ НА СРБЕ ЗБОГ ЛИЧНЕ ОСВЕТЕ - Jadovno 1941.

ДЕПОРТАЦИЈА 150 ДРЖАВЉАНА БиХ ЗБОГ РАТНИХ ЗЛОЧИНА ...

хапшење осумњичених или заташкавање ... - Jadovno 1941.

МАНИПУЛАЦИЈЕ БРОЈЕМ СТРАДАЛИХ МУСЛИМАНА У КРАВИЦИ