ПРИ КРАЈУ ИСТРАЖНЕ АКТИВНОСТИ ПРОТИВ ПЕЉТЕ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/brcko-panorama.jpgБРЧКО, 1. ЈУЛА /СРНА/ - Тужилаштво у Брчком проводи завршне истражне активности за кривично процесуирање Менсура Пељте пред Основним судом дистрикта за ратни злочин над Србима почињен на подручју пријератне брчанске општине 1992. године.


Секретар Тужилаштва Самир Бегановић изјавио је да су мјере кривичног гоњења према овом осумњиченом предузете због основа сумње да је током 1992. године у Горњем Рахићу код Брчког починио ратни злочин према цивилном становништву и ратним заробљеницима.

"Сумња се, да је М.П. као припадник војне формације `ХОС`, мучио, нечовјечно поступао, наносио велике патње и повреду тјелесног интегритета и здравља према цивилима и ратним заробиљеницима српске националности заточеним у кругу бившег шумског газдинства `Мајевица` на локалитету Окрајци", прецизирао је Бегановић.

Пељто је данас око 11.00 часова спроведен у Тужилаштво дистрикта, гдје ће поступајући тужилац, након испитивања, одлучити да ли ће предложити одређивање притвора или друге мјере којим се може обезбиједити његово присуство ради успјешног вођења кривичног поступка.

Један од ратних заробљеника Васиљко Тодић из Брчког, који је 83 дана провео у логорима у Горњем Рахићу и Маочи, изјавио је Срни да се Пељто иживљавао над заробљеним Србима.

"Били смо затворени у комори за дозријевање воћа на Окрајцима код Горњег Рахића, а Менсур Пељто често је долазио заједно са Шоком /Реџепом Салајем/ да нас туку. Имао је обичај да каже да Срби воле слогу и онда нас је окупљао у круг да клечимо, а он нас је ударао чизмом у груди и обарао на бетон", испричао је Тодић.

Припадници Сипе ухапсили су јуче Пељту у Сарајеву због ратног злочина против цивила и ратних заробљеника на подручју Брчког.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png