ПРЕДМЕТ КАТЕГОРИСАН ОЗНАКОМ "А" ПРИЈЕ ЈЕДАНАЕСТ ГОДИНА

njegovic-jadovno

БAЊAЛУКA, 4. ОКТОБРА (СРНА) - Главни тужилац Хашког трибунала предмет ратног предсједника општина Коњиц и Јабланица Сафета Ћибе категорисао је ознаком "A", чиме је одобрио вођење кривичног поступка против њега у БиХ, након што је тужилаштво Трибунала изразило увјерење да је починио тешка кршења међународног хуманитарног права, наводи се у допису Хашког трибунала од 11. октобра 2000. године.

Допис је упућен предсједнику Кантоналног суда у Мостару Вјекославу Ловрићу, а потписао га је замјеник тужиоца Грем Блуит, пише "Глас Српске".
Та сагласност за истрагу против Ћибе прослијеђена је Тужилаштву БиХ, које ни 11 година послије није процесуирало "предмет Сафет Ћибо".

Хашки трибунал "предмет Сафет Ћибо" категорисао је ознаком "A", што потврђује да треба спровести истрагу и кривични поступак у том предмету, а према међународним стандардима, постоји разумна основа за увјерење да је Ћибо починио тешка кршења међународног хуманитарног права - навео је Блуит у допису.

Према изјавама свједока под шифрама 318/95, 530/96, 58/97-1 датих Комитету за прикупљање података о извршеним злочинима против човјечности и међународног права из Београда, Ћибо одговоран је за убиства Пере Вукосава, Зорана Куљанина, Обрена Ристића, Неде Голубовића, Ђоке Ристића, Петра Ристића, Живка Ћећеза, Пере Милутиновића, Станка Куљанина, Стане Килибарда, Десанке и Босе Жужа, Јање Магазин и Цвије Сердар.

 

Извор: срна