ПОРОДИЦЕ ПОГИНУЛИХ ИЗ СРПСКЕ ОДБАЦУЈУ ПРОВОЂЕЊЕ НАРЕДБЕ ИНСТИТУТА

eshumacije

БАЊАЛУКА, /СРНА/ - Предсједништво Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске подржало је закључке Одбора породица заробљених и несталих, којим се одбацује провођење наредбе Института за нестала лица БиХ да се попишу сва ексхумирана неидентификована тијела у БиХ и сахране у општини гдје су ексхумирана.

"Све организације из Републике Српске које се баве процесом тражења несталих лица упутиће захтјев Тужилаштву БиХ у којем се наводи да нема усвајања наредбе без консултација са удружењима породица несталих из Српске", рекао је данас новинарима предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић.

Митровић је данас у Бањалуци, након сједнице Предсједништва Републичке организације, подсјетио да су, према Закону о несталим лицима, све институције у БиХ које се баве несталим лицима дужне да укључе породице несталих у тај процес, преко Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ.

Он је рекао да је Предсједништво Републичке организације закључило да у овој години треба да буде завршена централна евиденција и верификација несталих, како би се, напокон, утврдило ко се тражи у БиХ.

"Приоритет у раду Института за нестала лица БиХ морају да буду ексхумације и идентификације српских жртава рата, те да се прекине коруптивни начин чувања посмртних остатака", истакао је Митровић.

Он је рекао да од чланова Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ није затражено мишљење о поменутој наредби Института.

"Суштина поменуте наредбе није премјештај тијела из спомен костурница из Републике Српске, већ да се оних такозваних `4 000 случајева`, односно некомплетираних тијела, смјести у Сребреницу и да тиме комплетирају наводни број од 8 000 несталих Бошњака, без утврђивања централне евиденције несталих у БиХ, околности и статуса несталих", истакао је Митровић.

Он је рекао да ће Организација предузети радикалне мјере, уколико Тужилаштво БиХ усвоји поменуту наредбу. "Те мјере подразумијевају да представници Републике Српске који су учествовали у доношењу такве наредбе неће за нас више бити легитимни и неће моћи да раде у Институту", истакао је Митровић.

Он је рекао да су могући кораци одлазак представника породица несталих из Републике Српске у парламент БиХ и разговори о могућим измјенама закона из ове области.

Руководилац Оперативног тима Владе Републике Српске за тражење несталих лица Горан Крчмар раније је рекао да овај тим посједује приједлог наредбе Института за нестала лица БиХ која подразумијева попис свих ексхумираних неидентификованих тијела у БиХ и њихову сахрану на такозвану "судску парцелу" у општини гдје су ексхумирана.

 

 

Извор: срна