ПОМЕН ПОГИНУЛИМ ПРЊАВОРЧАНИМА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/novo-groblje-pomen.jpgБАЊАЛУКА, 27. МАЈА /СРНА/ - На спомен-костурници на Новом гробљу у Бањалуци данас је служен парастос, те прислужене свијеће и положено цвијеће као знак сјећања на на погинуле и нестале борце и цивиле са подручја општине Прњавор.Предсједник општинске Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Прњавор Боро Пеулић рекао је да је у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 626 бораца из Прњавора, док се 35 још воде као нестали. 

Он је истакао да је више од 25.000 бораца погинуло за стварање Републике Српске. 

"На нама који живимо у Републици Српској је обавеза да је бранимо свим средствима", рекао је Пеулић.

Он је поводом обиљежавања Дана општинске Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Прњавор рекао да само одговорни људи не могу заборавити страдања људи за стварање Републике Српске. 

"Ако будемо кратког памћења, трагедија нам се веома лако може поновити. Ово треба да нам буде наук да збијемо редове и да као народ све своје размирице ставимо на страну", рекао је Пеулић и додао да опстанак и постојање Републике Српске нико не смије доводити у питање. 

Пеулић је напоменуо да општинска Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Прњавор, с обзиром да нема централно спомен-обиљежје, сваке године полаже вијенце на спомен-костурници у Бањалуци 27. маја, на дан када је било највеће страдање прњаворске бригаде на Озрену.

Пеулић је истакао да је покренута иницијатива, те да је скупштина општине Прњавор донијела одлуку да се приступи изради централног спомен-обиљежја у Прњавору. 

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је да је евидентно да постоје одређени проблеми у процесу тражења несталих лица српске националности. 

"Ти проблеми су настали када је Тужилаштво БиХ преузело комплетну надлежност над процесом тражења несталих, као и Институт за нестала лица БиХ", навео је Којић. 

Он је истакао да је завршетком одбрамбено-отаџбинског рата 1995. године у Републици Српској евидентирано 5.280 несталих лица. "До почетка рада Института и преузимањем надлежности од стране Тужилаштва БиХ, кад је то било у надлежности ентитетских комисија ријешена је судбина више од 3.600 несталих лица", рекао је Којић. 

Он је рекао да у том моменту долази до опструкција и застоја у процесу тражења несталих лица који је фактички узрокован нерадом Тужилаштва БиХ и спрегом са одређеним бошњачким структурама у Институту за нестала лица БиХ. 

"Тужилаштво БиХ у потпуности располаже финансијским средствима за ексхумације, гдје долази до одређених злоупотреба и селективних приступа, тако да су у потпуности занемарена тражења несталих и есхумације несталих лица српске националности и приоритет се даје лицима бошњачке националности", рекао је Којић. 

Он је додао да је у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Српске у припреми оперативни план рада за тражење несталих на терену. 

"Заједно ћемо да удружимо снаге да би на неки начин успјели да одолимо опструкцијама Тужилаштва БиХ", рекао је Којић. 

Син Неђељке Вукомановић из Дренове код Прњавора нестао је 1995. године на Озрену. 

"Надала сам се да ће доћи, сада више немам наде. Важно ми је само да се пронађу кости, ништа друго", рекла је Вукомановићева.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png