Политика и статистика

Једно од доминантних питања у политичким надметањима у Хрватској, посебно у овој изборној години је демографија. Демографи политичаре опскрбљују шокантним подацима о “исељеним Хрватима” који континуирано напуштају домовину, а тај тренд се наставља и након уласка у Европску унију.


Пише: Марко Рокнић

Тако је вођа опозиције, председник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Томислав Карамарко, којег многи виде као будућег хрватског премијера, неки дан изјавио да је национална безбедност Хрватске угрожена и због 100.000 младих људи који су је напустили у последњих неколико година.

- То није само привредни проблем, па о њему треба разговарати и на седници Већа за националну безбедност- рекао је шеф ХДЗ, чију је идеју поздравио и врх Католичке цркве.

Иако тренд исељавања из Хрватске траје од почетка деведесетих, а кулиминирао је 1995. године у “Олуји”, хрватски демографи као да су га преспавали, да би се тим питањем почели озбиљније бавити тек последњих неколико година, што су десне политичке опције и црквени кругови доживели као знак за узбуну.

Демографи, политичари и домољубни душебрижници свих врста говоре о 30.000 младих који су у последње две године иселили из Хрватске или још шокантнијем податку – о одаску 70.000 њих у Канаду, САД, Аустралију, Немачку, Аустрију и скандинавске земље, који је изнео доцент загребачког Факултета политичких наука Божо Скоко.

Ако је судити по тим подацима, лако би се могла повући паралела између недавног стампеда Албанаца с Косова и овог што се догађа у Хрватској, с том разликом што се из Хрватске може отићи елегантно, с пасошем који отвара врата обећаних земаља.

Но, забринути хрватски “експерти” за будућност нације и државе, иако износе податке које је тешко оспорити, прећутали су један, наоко ситан детаљ који би целу њихову конструкцију срушио као кулу од карата. Наиме, ако статистика одлазак Хрвата, на годишњој разини, бележи вишезнаменкастим цифрама, како је могуће да је између два пописа становништва њихов број повећан за готово један одсто, а за исти проценат се смањио удео Срба у укупном становништву.

Службена статистика такође потврђује да се годинама највише хрватских држављана исељава у Србију, једину земљу с којом Хрватска и у овој деценији има изразито негативан миграцијски салдо. Тако је према подацима Државног завода за статистику у 2011. од укупног броја исељених из Хрватске у Србију отишло њих 26 посто, годину раније 31 посто, 2009. године 45 посто, а 2008. године половица свих исељених завршила је у Србији.

По тим подацима, из Хрватске и данас одлазе највише Срби, свих узраста и квалификација, а још када државна статистика ажурира своје податке после кампање масовних брисања из евиденције о пребивалишту, проведене крајем прошле године, којима је “нестало” 37.234 Срба и 70.683 оних непознате националности, бројке о исељавању из Хрватске биће још поразније, али оне неће забринути хрватске демографе и политичаре. Вероватно ће им, као и до сада, послужити да њима манипулишу на начин да говоре о забрињавајућем тренду исељавања “младих Хрвата”, што по схватању хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић и није кривотворина.

По њој, сви хрватски држављани су Хрвати – док се не иселе!

 

Извор: Српски народни форум

 

Везане вијести:

ПРОГОН СРБА ИЗ ХРВАТСКЕ ЗБОГ ИМЕНА ... - Jadovno 1941.

Фељтон о Јовану Рашковићу: Увек исти прогон - Jadovno 1941.

КОЛИНДА 'Срби који живе у Хрватској за мене су Хрвати, а ...