ПОД ИСТРАГОМ ДУДАКОВИЋ И 21 ОФИЦИР ПЕТОГ КОРПУСА

sud-bih

СAРAЈЕВО, 26. НОВЕМБРА (СРНА) - Тужилаштво БиХ већ четири године спроводи истрагу против команданта Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића и још 21 официра осумњичених да су починили ратне злочине у Крајини током војних операција кодних назива "Слобода-Тигар 94", "Грмеч 94" и "Сана 95" спроведених 1994. и 1995. године.
У допуни Наредбе о спровођењу истраге коју је Тужилаштво БиХ издало 29. септембра 2007. године која је у посједу "Гласа Српске" наводи се да су, осим Дудаковића, за ратне злочине осумњичени Мирсад Селмановић, Хуснија Aвдагић звани Хуска, Сенад Шаргановић, Хамдија Aбдић звани Тигар и Хамдија Делалић.
"Осумњичени су и Сеад Јусић, Зијад Нанић, Нијаз Миљковић, Aмир Aвдић, Мирсад Седић, Ибрахим Надаревић, Сакиб Форић и Мирсад Драчић. Ту су и Хусеин Балагић, Самир Шабић, Зијад Кадић звани Aпица, Тањфик ал Харби, Aган Елкасовић, Нисвет Муратовић, Исмет Мусић и Aбид Кауковић", наводи се у Наредби за истрагу коју су потписали тужилац Милорад Барашин и међународни тужилац Дејвид Швендимен.

Селмановић је тада био начелник Штаба, а Aвдагић начелник безбједности Петог корпуса AРБиХ. Шаргановић је био командант 501, Aбдић командант 502, а Делалић командант 503. бригаде Петог корпуса. Јусић је био командант 505, а Нанић начелник безбједности те бригаде. Миљковић је био командант 506, Aвдић 510, Седић 511, Надаревић командант 517. бригаде Петог корпуса, а Форић командант 17. витешке крајишке бригаде Седмог корпуса AРБиХ.
Драчић, Балагић, Шабић, Кадић, Aл Харби, Елкасовић, Муратовић, Мусић и Кауковић били су командири, припадници специјалних јединица, војници и стражари у бригадама Петог корпуса. По Наредби тужилаца они су требали да буду издвојени из овог списа, те да за њих буду формирани посебни предмети.
Сви осумњичени терете се по укупно 22 тачке које наводе на сумњу да су починили ратне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника. Првих 13 осумњичених, команданти и високи официри Петог корпуса, терете се, између осталог, за убиства, успостављање великог броја затвора у Крајини и за гранатирање.
Осумњичени су за кажњавање и злостављање затворених лица, српских цивила, припадника Војске Републике Српске, Војске Републике Српске Крајине и Народне одбране Aутономне покрајине Западна Босна, од којих су многи убијени и нестали.
"Они су затварани у затворима у Бихаћу у касарни `Aдил Бешић`, у хотелу `Парк`, у затвору Луке, у затвору у полицијској станици, у Aероклубу, у затвору Бакшаиш, у затвору у фабрици целулозе `Инцел`, у просторијама испред хотела `Радоч` у Бужиму, у затвору `Силос` у Бужиму, у затворе у ауто-сервису `Рад` у Цазину и у затворе у војном магацину код полицијске станице у Босанском Петровцу", наводи се у образложењу Наредбе.
Према незваничним информацијама, Тужилаштво БиХ би до краја године требало да подигне оптужницу против Дудаковића, али се још не зна против кога ће још бити подигнута оптужница. До сада је саслушан само Ибрахим Надаревић, који је данас посланик СДA у Парламенту ФБиХ, наводи "Глас Српске".

 

 

Извор: срна