ПО ПРАВДУ ВАН САРАЈЕВА

Sarajevo-panorama.jpg

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Породице српских жртава ратних злочина најавиле су данас да ће повући стотине предмета из Тужилаштва БиХ уколико до сутра не буде повучена одлука о обустављању истраге у случају Добровољачка.
       
"Тужилаштво БиХ заборавља да су у Сарајеву на најокрутнији начин нестала 842 сарајевска Србина и да су злочинци убијали бебе од годину дана и старце од 92 године", наводи се у саопштењу Удружења породица несталих лица Сарајевско-романијске регије.

Тужилачка одлука о обустављању истраге против наредбодаваца тешког ратног злочина у Добровољачкој улици је неприхватљива за породице несталих лица Сарајевско-романијске регије који су најавили да ће своје предмете предати другом тужилаштву, очекујући да коначно буду процесуирани по закону.

"Знамо да су наредбодавци и данас високопозиционирани политичари у БиХ и у највећим политичким партијама бошњачког народа", наводи се у саопштењу Удружења уз апел да да сви злочини треба да се процесуирају и осуде, а наредбодавци злочина да дођу пред лице правде.
       
Тужилаштво БиХ обуставило је истрагу против 14 босанских муслимана одговорних за злочине над војницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године када су из засједе убијена 42 војника ЈНА, рањена 73, а 215 војника је заробљено.

Одговорним за злочине сматрају се Ејуп Ганић, Јован Дивјак, Заим Бацковић Заги, Драган Викић, Хасан Ефендић, Јусуф Пушина, Емин Швракић, Фикрет Муслимовић, Џевад Топић, Јовица Беровић, Решад Јусуповић, Јусуф Кецман, Дамир Долан и Ибрахим Хоџић.
       
Предсједник Републике Српске Милорад Додик је најавио да ће Српска ускратити подршку Тужилаштву БиХ након обустављања истраге злочина у Добровољачкој за коју је рекао да представља "кључну и иритирајућу тачку".

Све институције, правни стручњаци и организације цивилног сектора у Српској затражили су отклон према тужилаштву за које је оцијењено да брани злочин и сатанизује српски народ и Републику Српску с циљем прекрајања историје.

 

Извор: срна