ОТКРИВЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА СРПСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

Njrgovic

ЧАПЉИНА, 21. ОКТОБРА (СРНА) - У мјесту Клепци код Чапљине данас је oткривена спомен плоча за 28 погинулих српских бораца и цивила са подручја Чапљине који су страдали током посљедњег отаџбинског рата.
До сада је идентификовано 13 цивила од који су четири жене, као и осам војника, а ово је прво спомен-обиљежје за страдале Србе из долине Неретве.
Обраћајући се окупљенима, предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић рекао је да ова спомен плоча представља сјећање на српске борце и цивиле чији су посмртни остаци ексхумирани из масовних гробница Клепци, Тасовчићи и Муминовићи.
"На овај начин желимо правовремено да обиљежимо сва страдања српског народа у Федерацији БиХ, али истовремено да укажемо на потребу да се ова страдања никада више не понове", истакао је Митровић.
Митровић је рекао да, нажалост, и 16 година након рата још нико није одговарао за овај тешки злочин над српским народом, којег су у периоду 1992-1995. године извршиле јединице ХВО-а у садејству са припадницима бивше Армије РБиХ.
"Уколико реформа правосуђа у БиХ не буде дала резултате у погледу редефинисања статуса Суда и Тужилаштва БиХ, посебно на процесуирању ратних злочина над Србима, нама у РС не преостаје ништа друго већ да наша окружна тужилаштва преузму те случајеве", закључио је Митровић.
Откривању спомен-плоче присуствовали су помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту РС Душко Милуновић, представници општине Невесиње, породице погинулих и несталих, те чланови Републичке организације породица погинулих, која је организатор ове манифестације.
Након откривања спомен плоче, учесници скупа обишли су обновљену мртвачницу у склопу спомен костурнице у Невесињу.

 


Извор: срна