ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ ЗА ЗЛОЧИНЕ У СЕЛУ ГРУБОРИ

srna2.jpg

ЗАГРЕБ, 24. НОВЕМБРА /СРНА/ - Пред Жупанијским судом у Загребу почело је суђење тројици припадника антитерористичке полицијске јединице "Лучко" за ратни злочин над српским цивилима у селу Грубори код Книна 1995. године, послије војно-полицијске акције "Олуја".
Оптужени Фрањо Дрљо и Божидар Крајина изјавили су, након што им је прочитана оптужница, да се не осјећају кривим. Трећеоптужени Игор Бенета је у бјекству и суди му се у одсуству.
У својој одбрани, Дрљо је рекао да га згражава злочин описан у оптужници и негирао је да га је починио, иако је учествовао у тој акцији 25. и 26. августа 1995. године.
Дрљo је оцијенио да је оптужница "намјештаљка полицијско-обавештајних служби".
Злочин у Груборима догодио се 25. августа 1995. године када је група специјалаца обезбјеђивала пут тзв. воза слободе којим је након "Олује" у Сплит ишао хрватски државни врх на челу са тадашњим предсједником Фрањом Туђманом.
Жупанијско државно тужилаштво у Загребу подигло је средином децембра прошле године оптужнице против Фрање Дрље, вође групе антитерористичке јединице "Лучко" која је ушла у Груборе, против једног од команданата групе специјалаца на терену Божидара Крајине и једног од припадника јединице Игора Бенете.
Због недостатка доказа тужилаштво је одустало од гоњења Берислава Гарића, а од суда је тражено да раздвоји поступак против ратног команданта специјалне полиције Жељка Сачића и Фрање Дрље због злочина у селу Рамљанима гдје је 26. августа запаљено више кућа.
Тужилаштво терети припаднике специјалне полиције да су 25. августа 1995. године у Груборима убили петоро српских цивила и запалили већину стамбених и привредних објеката, док се Дрља терети да је у Рамљанима запалио више кућа.
Суђење ће бити настављено 13. децембра, а најављено је испитивање око 60 свједока.

 

 

Извор: срна