ОСНОВЦУ ПСУЈУ "МАЈКУ БОСАНСКУ" И НАЗИВАЈУ ЧЕТНИКОМ

Srna

ЗАГРЕБ, 23. НОВЕМБРА (СРНА) - Отац дјечака који похађа шести разред Основне школе /ОШ/ "Ксавер Шандор Ђалски" у Доњој Зелини, мјесту у близини Загреба, исписаће сина из те школе, јер га вршњаци злостављају само зато што долази из БиХ, псујући му "мајку босанску" и називајући га четником.
Отац Г. Ж. је своје оптужбе о понашању радника и дјеце ове школе описао у писму, које је прошле недјеље послао на адресе Министарства науке, образовања и спорта Хрватске и Канцеларије правобраниоца за дјецу.
"Преселићу свог 12-годишњака у другу школу, јер не видим начин како да спасим своје дијете вишемјесечне тортуре, вријеђања, понижавања, па чак и физичког насиља од његових вршњака и старијих ученика. Наставиће се школовати у другој школи, јер ова не предузима ништа да се насиље заустави, а ја и супруга бојимо се за психичко и физичко здравље свог дјетета", наводи отац у писму.
Отац тврди да се његов син суочио са дискриминацијом и говором мржње само зато што је поријеклом из БиХ, пише "Нови лист".
Свакодневно вријеђање почело је већ у школском аутобусу, гдје су дјечаку почели псовати "мајку босанску" и називати га четником и другим погрдним именима.
"Оди си у своју Босну и једи си своју сиротињску каљу", једна је од изјава које је дјечак био присиљен да слуша.
Отац тврди да у школи на та шиканирања не реагују, иако је о свему обавијестио и директора и школског психолога.
"Мога су сина више пута неправедно оптужили за неподопштине које уопште није направио. Док мене зову из школе за сваку ситницу, кад су мог дјечака школски колеге изгризли по ногама, нису га одвели ни љекару... Посјетио сам школског психолога и двадесет минута слушао критике на рачун свог сина којег, како нам је речено, 'треба стиснути`", истиче Г. Ж.
Министарство образовања је поводом овог писма послало инспекцију у школу у Доњој Зелини, чији директор Бранка Дананић тврди да је школа предузела све мјере које су јој на располагању, ангажовала стручно-педагошку службу школе те контактирала центар за социјални рад и полицију.

 

 

Извор: срна