ОПТУЖНИЦА ЗА ЗЛОЧИНЕ У "СИЛОСУ"

sud

САРАЈЕВО, 30. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против осам лица због сумње да су од 1992. до 1996. године починила ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника на ширем подручју града Сарајева и у општини Хаџићи.

Оптужница је подигнута против Мустафе Ђелиловића, Фадила Човића, Мирсада Шабића, Незира Казића, Бећира Хујића, Халида Човића, Шерифа Мешановића и Нермина Калембера.

Наведена лица ухапсили су 22. новембра припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ /СИПА/ јер су осумњичена за учествовање у систематском удруженом злочиначком подухвату и ратним злочинима учињеним од маја 1992. до јануара 1996. године, на ширем подручју града Сарајева, укључујући општину Хаџићи.

У оптужници Тужилаштва БиХ наводи се да је у различитом временском периоду, од једног до 1 334 дана, у логору "Силос" било противправно затворено најмање 500 цивилних лица српске националности, те најмање 90 лица хрватске националности.

У просторијама Основне школе "9. мај" у Пазарићу било је противправно затворено најмање 140 лица српске националности, а у магацинима касарне "Крупа" у Зовику било је противправно затворено најмање 150 лица српске и најмање 30 лица хрватске националности.

Заробљени цивили су били изложени нечовјечном поступању, мучењу, намјерном наношењу снажног физичког или душевног бола или патње, наношењу великих патњи и повреда физичког интегритета или здравља, одузимању права на правично суђење, као и присиљавању на принудни рад.

Тужилаштво је саопштило да је оптужница прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 

 

Извор: срна