ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ТРИ ЛИЦА ЗА ЗЛОЧИН НАД СРБИМА У СЕЛУ СЕРДАРИ

sud-bih.jpg

САРАЈЕВО, 8. ОКТОБРА (СРНА) - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Фикрета Планинчића званог Таци (51), Расима Лишанчића (66) и Сеада Мензила (47) из Котор Вароши који се терете за ратни злочин против српског цивилног становништва у которварошком селу Сердари 1992. године, саопштено је данас из Тужилаштва БиХ.
Оптужени се терете да су као припадници Територијалне одбране Котор Варош, заједно са другим лицима, 17. септембра 1992. године учествовали у нападу на цивилно становништво српске националности у селу Сердари, које се налазило изван зоне ратних дејстава, приликом којег је убијено 16 цивила старости између четири и 60 година.
У нападу је више лица рањено, међу којима и једна жена у високом степену трудноће, а једна особа женског пола присилно је одведена у заточеништво на другој локацији, гдје је противзаконито држана и испитивана неколико дана.
У оптужници се наводи да је напад, у којем је учестовало више од 20 припадника Територијалне одбране Котор Варош, укључујући и оптужене, извршен у јутарњим сатима, када се највећи број цивила налазио на спавању, те да су оптужени знали да су у селу цивили.
Цивили су усмрћени хицима из ватреног оружја и бацањем ручних бомби, а након напада имовина је паљена и уништавана.
Оптужени се терете да су кршећи правила Међународног хуманитарног права за вријеме рата и оружаног сукоба учествовали у нападу на цивилно становништво и објекте, те да је напад имао за посљедицу смрт, тешке тјелесне повреде цивила и уништавање имовине, чиме су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Сва тројица оптужених су у притвору, а оптужница против њих прослијеђена је Суду БиХ на потврђивање.

 

Извор: срна