ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ПЕТ ХРВАТА ЗБОГ ЗЛОЧИНА У КЕРЕСТИНЦУ

Srna

ЗАГРЕБ, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Тужилаштво у Загребу подигло је оптужницу против бившег командира логора за ратне заробљенике у Керестинцу Стјепана Кларића и четворице њему подређених хрватских војника због сумње да су 1991. и 1992. злостављали и мучили 34 ратна заробљеника - припадника бивше ЈНА, војске бивше РСК и заробљене цивиле, међу којима су биле и жене.
Оптужницу против 54-годишњег Кларића, те Дражена Павловића (46), Виктора Иванчина (59), Жељка Живеца (43) и Горана Штрукеља (44) тужилаштво је подигло након једногодишње истраге.
За петорицу оптужених за ратни злочин против ратних заробљеника затражено је продужење притвора због тежине кривичног дјела за које се терете. О том захтјеву ће послијеподне одлучивати загребачки Жупанијски суд на којем ће се и одржати суђење, преносе хрватски медији.
Петорица оптужених терете се да су од децембра 1991. до 25. маја 1992. злостављали 34 заробљеника којима су, како кажу у државном тужилаштву, нанесене велике патње и повреде.
Кларић је оптужен као командир логора за ратне заробљенике, који се првобитно налазио у Загребу, а потом у касарни Керестинец, а остали као припадници Хрватске војске који су надзирали рад стражарских служби.
У државном тужилаштву кажу да је Кларић осталим оптуженицима, њима подређеним стражарима и другим припадницима ХВ-а допуштао да заточене ратне заробљенике на разне начине физички и психички злостављају, а и сам је у томе учествовао.
Оптужени се, осим за учешће у злостављању, терете и да нису ништа предузели како би спријечили злостављања и казнили починиоце.
Тиме су, сматра државно тужилаштво, пристали да њима подређене особе наставе с таквим противправним радњама као и на њихове посљедице.
Петорица оптужених ухапшени су крајем новембра прошле године. Медији су тада писали да је рад на случају почео након пријаве бившег припадника ЈНА који је за ратни злочин оптужио непознате починиоце.

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

Uhićeni mučitelji iz Kerestinca: Zarobljenike tukli gumenim penisima, silovali...