Опција Дениса Латина

У интервју бањалучком дневнику "Фокусу" Денис Латин изразио је "ужасно" разочарање што је на Програмском вијећу ХРТ-а за именовање Хловерке Новак Срзић, гласао и представник националних мањина, а то је био Србин Драган Црногорац. Своју улогу 90-тих када је Хловеркина опција почистила Србе из Хрватске, Латин је објаснио да је био "обичан новинарчић који је имао 25 година".
Аутор некоћ утјецајне "Латинице" Денис Латин открио је у понедјељак у интервјуу бањалучком дневнику "Фокус" да је до укидања те емисије дошло када је мало дубље загребла по позадини убојства Иве Пуканића. Латин у интервјуу о том убојству није рекао ништа ново, а помало је збуњујуће што говори о укидању емисије 2008. године, с обзиром да му је била укинута у јесен 2009. године, па лани поново враћана, да би коначно била укинута концем 2010.
Без обзира на те нејасноће, може се примијетити да је "Латиница" најчешће нестајала када би на функцији била Хловерка Новак-Срзић, која је и сама почетком 2010. била смијењена с мјеста уреднице Информативног програма ХТВ-а, да би се већ у српњу вратила на још вишу функцију, ону директорице цјелокупног програма.
У интервјуу "Фокусу" Латин је изразио "ужасно" разочарање због тога што је на сједници Програмског вијећа ХРТ-а, на којој је Хловерка именована, за њу гласао и представник националних мањина, а био је то Србин Драган Црногорац.
"Срби су дигли руку и за избор Хловерке Новак-Срзић, иако је њена медијска улога у протеклом рату више него дискутабилна. Разочаран сам јер су отворено подржали опцију која их је почистила из Хрватске тијеком 90-их", казао је Латин, устврдивши да је он сам доиста направио "стварно много емисија о правима српског народа у Хрватској".
"Новости" су својевремено тражиле од Црногорца да појасни избор Хловерке и, морамо рећи, није нам звучао увјерљиво када је тврдио да се само тако могао спријечити још већи каос који би на ХТВ-у настао да је то мјесто остало упражњено, но још неувјерљивије звучи Латин када му се поставе питања о његовој улози 90-их, када је, како он данас тврди, Хловеркина опција почистила Србе из Хрватске.
Примјерице, када се Латина пита зашто није реагирао када је отјеран његов колега Саша Милошевић, с којим је водио "Дневник", он одговара да нису реагирали ни други и пита се зашто нешто нису подузеле старије колеге јер је он у то вријеме био "обичан новинарчић који је имао 25 година". Када га се пита зашто као ратни репортер није извјештавао и о злочинима над Србима, Латин одговара слично: "Зашто сам ја био задужен да будем тај који треба проговорити о томе? Друга ствар: како сам ја знао за такво што, откуд ми информације кад су се ствари тек послије 10 година почеле процесуирати."
Но зато је Латин већ у љето 1991. имао попис имена наводних ратних злочинаца из Сиска, а када га се пита зашто је у камеру издиктирао листу Срба за одстрел, он одговара како је "једноставно цитирао полицијско извјешће". Када га се пита како је могуће да је, јављајући се након Олује из Книна, када су спаљене на тисуће српских кућа, о томе извијестио као о чишћењу смећа ("Ако погледате небо изнад Книна, видјет ћете јако пуно дима, али то није због борбеног дјеловања, него зато што људи чисте куће и пале смеће"), Латинов једини аргумент бит ће да је он, за разлику од оних који су лагали и хушкали у Србији, барем извјештавао из своје земље.
Никола Бајто

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/snv-baner.JPG