ОДУСТАТИ ОД СУДСКОГ ПРОГОНА СРБА ИЗ ПОДГОРЈА

Koalicija

БЕОГРАД, 25. ОКТОБРА /СРНА/ - Коалиција удружења избјеглица у Србији тражи да општинско државно тужилаштво у Сиску одустане од даљег судског прогона четворо Срба из села Подгорје, јер се тиме нарушавају међунационални односи и шаље порука да Срби нису пожељни у Хрватској.
Општински суд у Глини донио је данас одлуку да се главна расправа у процесу Општинског државног тужилаштва у Сиску против четворо Срба из села Подгорје одржи 28. новембра, јер су оптужени Срби имали само једног браниоца.
У саопштењу из Коалиције удружења избјеглица у Србији наводи се да је суд дао оптуженим Србима прилику да до 28. новембра обезбиједе још бранилаца.
Бранилац оптужених Срба сматра да чињенични опис оптужнице, у којој се четворо Срба терети да су пјевали антихрватске пјесме и вријеђали и застрашивали једну хрватску породицу с циљем да је протјерају из села Подгорје, није тачан и да ће то доказати у поступку.
Бранилац оптужених Срба сматра да оптужницу треба одбацити.
"Наведених поступака и пресуда уопште нема на хрватским судовима, а сличних и тежих случајева у којима се испољава мржња према свему што је српско и велича усташтво има много у данашњој Хрватској", каже се у саоштењу.
Општинско државно тужилаштво у Сиску 30. августа подигло је оптужни приједлог против Владе Врге, Синише Дамјановића, Секе Врге и Жарка Лапчевића из села Подгорје у Хрватској и предложило општинском суду у Глини да се након одржане главне расправе окривљеним пунољетним лицима изрекне казна затвора у трајању од шест мјесеци.

 

Извор: срна