ОБУСТАВЉАЊЕ ПРЕДМЕТА "ДОБРОВОЉАЧКА" ЗАКОМПЛИКОВАЛО БИ СИТУАЦИЈУ

Janko

БАЊАЛУКА, 4. ЈАНУАРА /СРНА/ - Уколико Тужилаштво БиХ обустави истрагу у предмету "Добровољачка" то може само додатно закомпликовати ситуацију у процесуирању ратних злочина у БиХ, упозорио је директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић.

"У пракси смо до сада имали процесуирање релативно мање сложених предмета и лица која су мање значајна са аспекта у одговорности за почињене ратне злочине над Србима у БиХ и Хрватској и свако одуговлачење суочавања са ратним злочинима почињеним у Сарајеву само ће додатно компликовати ситуацију", рекао је Велимировић новинарима у Бањалуци.

Велимировић је нагласио да ће Тужилаштво за ратне злочине Србије морати да се позабави предметом "Добровољачка", уколико не постоји спремност у правосудном систему БиХ да процесуирају Добровољачку, Тузланску колону, Купрес, Сијековац и друге злочине над Србима.

"За Републику Српску је веома битно да се ови предмети процесуирају јер су се десили на почетку рата и у многоме су одредили карактер рата у БиХ", истакао је Велимировић.

Велимировић је рекао да је у БиХ застој у процесуирању ратних злочина над Србима кулминирао тако да је Република Српска морала да иницира структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ.

"Оно што је крајем 2011. године покренуто по том питању је симболично и Српска је и даље незадовољна процесуирањем ратних злочина над Србима, упркос обећању Тужилаштва БиХ да ће најкрупнији предмети бити процесуирани", истакао је Велимировић.

Он је рекао да ће као члан надзорног тијела за праћење спровођења стратегије БиХ о процесуирању ратних злочина тражити одговорност за све што није учињено због пробијања рокова и неиспуњених обећања.

Коментаришући чињеницу да је Тужилаштво БиХ недавно подигло оптужницу против осам лица због удруженог злочиначког подухвата у логору "Силос" у Тарчину, Велимировић је рекао да је ово и даље симболичан предмет, јер је закаснио, а учесници злочиначког подухвата су нижерангирана лица.

"Највиши припадници војног и политичког врха тадашње републике БиХ још су заштићени. Уколико они не буду процесуирани и одустане се од структуралног дијалога у БиХ, то ће довести до распада правосудног система БиХ", закључио је Велимировић.

 

 

Извор: срна