ОБИЉЕЖЕНО 20 ГОДИНА ОД ОДБРАНЕ ГРАДА ОД "ЗЕЛЕНИХ БЕРЕТКИ"

ПРИЈЕДОР, 30. МАЈА (СРНА) - У Приједору је данас обиљежена 20. годишњица од напада паравојних формација "зелене беретке" на град у чијој одбрани је погинуло 15, а рањено 25 припадника српске војске и полиције.

Парастос је служен испред споменика погинулим борцима и браниоцима града "За крст часни", а потом су бројне делегације положиле вијенце и запалиле свијеће.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић истакао је да је овај догађај преломио догађања у овом региону 1992. године.

 

"Очито је да је то био подмукао злочиначки пир који су овдје извели припадници бошњачког народа, а даље је подстакао непријатне и болне активности за све, па и за Бошњаке", рекао је Ђокић и додао да се овај догађај покушава потиснути у страну и говорити само како се ту догодио злочин у којем су страдали Бошњаци.

 

Према Ђокићевим ријечима, оваквим окупљањем грађана свједочи се истини о томе шта се догађало и како је овдје отпочела спирала несреће.

 

"Бошњаци морају преузети одговорност да су тога дана, свјесно вођени или не, они практично покренули спиралу злочина који су се даље догодили на овом подручју", рекао је Ђокић.

 

Начелник општине Марко Павић истакао је да је обиљежавање Дана одбране града дошло "у вријеме када се на Приједор врши велики притисак, а наш народ назива агресором".

 

„Ово је само један мали дио истине о протеклом рату који се данас обиљежава и који су породице погинулих бораца жељеле цивилизовано обиљежити и свијету послати поруку да ће истина увијек побиједити, а да смо ми спремни на дијалог, толеранцију, помирење и заједнички живот“, навео је Павић.

 

Он је додао да увијек има снага које вуку назад и живе на конфликтима. „Ми у Приједору таквим снагама нећемо дозволити да раде оно што су наумили“, навео је Павић.

 

Предсједник општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Здравка Карлица рекла је да породице погинулих бораца посебно боли и пече заборав и прекрајање истине у употребљиву ’историју`.

 

„Сјећање на 30. мај 1992. године за нас је веома болно, али ће ове породице увијек памтити тај дан и обиљежавати, не вријеђајући никог. Не постоји само једна страна, једна бол, јер не могу сви на једној страни бити жртве, јунаци и патриоте, а на другој злочинци како то многи настоје да прикажу“, истакла је Карлица.

 

Она је додала да ће увијек говорити искрено јер на то обавезују најмилији који су своје животе узидалу у темеље овог града и Репбулике Српске.

 

У одбрани Приједора, током седмодневних борби са муслиманским паравојним формацијама, животе је изгубило 26 српских војника и полицајаца, а више од 30 је рањено.

 

Поводом обиљежавања дана напада у приједорском позоришту одржана је духовна академија. Данашњој свечаности присуствовала је и делегација Министарства управе и локалне самоуправе РС.

 

Извор: срна