ОБИЉЕЖЕН ДАН ВАЗДУХОПЛОВСТВА И ПВО

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/mahovljani-spomenik.jpgБАЊАЛУКА, 27. МАЈА /СРНА/ - Парастосом и полагањем вијенаца на споменику погинулим припадницима Ваздухопловства и Противваздушне одбране Војске Републике Српске, на аеродрому Маховљани је обиљежена 22. годишњица формирања овог вида војске.

Командант Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ Рајко Кнежевић рекао је да је од рата протекло много времена, али да не треба заборавити период када су припадници Војске Српске давали животе за њу. 

Он је додао да припадници Пука, али и сви припадници Оружаних снага из реда српског народа, чине максималне напоре да српски идентитет буде препознатљив. 

"Од рата на овамо никад у тежим условима нисмо обиљежавали данашњи дан и ово је први пут да имамо теже услове него у рату. Многи крајеви су пострадали у поплавама, али заборавити наше јунаке који су дали животе за Републику Српску био би гријех и злочин у миру", рекао је Кнежевић. 

Он је подсјетио да су припадници Пука покренули иницијативу да се спомен- плоча из касарне у Залужанима поново постави на школи у овом мјесту. 

"Обиљежимо наше датуме, скупимо се како можемо и нека нам живи вјечно наша светиња Република Српска", поручио је Кнежевић. 

Обраћајући се у име команданата Ваздухопловства и Противваздушне одбране, изасланик предсједника Републике Српске Душко Четковић рекао је да је бити командант у овом виду војске била велика част и да је ту било истинских хероја, који су патриотизмом и храброшћу показали шта су прави јунаци. 

"Међу нама данас има људи који су то безброј пута показали летећи и спашавајући животе и учествујући у борбеним задацима у немогућим условима ваздушне блокаде БиХ", рекао је Четковић. 

Он је додао да је 61 припадник овог вида војске дао живот током рата и показао неизмјерну оданост свом народу. 

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да се у домену сјећања на погинуле припаднике Војске Републике Српске мора дати барем манифестациона димензија и да ће Министарство у том смислу послати званични захтјев Школском одбору основне школе у Залужанима да се постави спомен плоча припадницима ваздухопловства. 

"Сви имамо простора у свакодневном раду да се сјетимо драгих људи који данас нису са нама и да будемо свјесни да су веома танке линије које нас дијеле од времена која су многи већ заборавили и оних у која смо пребрзо упловили и гдје вриједности мјеримо неким другим параметрима", поручио је Мутабџија. 

Он је додао да је војска данас значајно маргинализована, али да Трећи пјешадијски пук, осим јасног патриотског опредјељења, има и јасну визију шта становништво Републике Српске очекује од њих. 

"Био сам свједок приликом поплава у Добоју у каквим околностима и са каквим материјално-техничкиим средствима је требало ићи спашавати људе, међутим још није дошла фаза анализе да се види како даље", упозорио је Мутабџија. 

Он сматра да се у Оружане снаге значајно инвестира, али да оне нису у материјално-техничком смислу данас у стању да одговоре на многе изазове који се пред њих постављају. 

"Српска је данас у великим изазовима и од нас, као друштва у цјелини, зависиће којим ћемо путем ићи даље, да ли ћемо из овога научити да неке ствари не могу ићи као до сада и да морамо гледати цјелину и виши интерес", поручио је Мутабџија. 

Смиљка Станковић, сестра мајора Ваздухопловства Миодрага Станковића, каже да је њен брат погинуо у хеликоптеру 1993. године код Брчког, који је оборен иако је био видно означен црвеним крстом. 

"Сваке године долазим, јер од најранијег дјетињства мог брата када је маштао да постане пилот, сви смо били за то везани, а погинуо је у 36. години живота", рекла је Станковићева, додајући да је са њеним братом у хеликоптеру погинуло још седам људи. 

Командант Првог хеликоптерског ескадрона Оружаних снага БиХ Владимир Пушара рекао је да су многи погинули припадници ваздухопловства и противваздушне одбране били његови ратни другови и да се ова јединица труди да одржи сјећање на њих. 

Вијенце на споменик погинулим припадницима Ваздухопловства и противваздушне одбране положили су изасланик предсједника Републике, делегација Владе, делегација Борачке организације Српске, ратних команданата овог вида војске и делегација Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ. 

Ваздухопловство и Противваздушна одбрана Војске Републике Српске формирана је 27. маја 1992. године, када је извршено 16 борбених летова за подршку јединицама Војске. 

Команде Ваздухопловства и Противваздушне одбране базирале су се на аеродроме у Залужанима и Маховљанима, а за првог команданта именован је Живомир Нинковић. 

Овај вид Војске Републике Српске је, осим борбених летова у временима блокаде ваздушног простора БиХ, превезао велики број рањеника са прве линије фронта, а данашњи датум Влада је уврстила у календар обиљежавања значајних историјских догађаја ослободилачких ратова.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png