ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА ПОГИНУЛИХ И НЕСТАЛИХ

Latinica

БАЊАЛУКА, 14. СЕПТЕМБРА (СРНА) - У Бањалуци ће данас и сутра бити обиљежен 15. септембар - Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату и тим поводом биће одржан округли сто, служен парастос несталим и погинулим борцима и положено цвијеће на Спомен обиљежје "12 беба".
Тооком борбених дејстава у отаџбинском рату погинуло је 14 475 бораца Војске Републике Српске, а укупно је погинулих, убијених и умрлих око 22 500 бораца.
Према подацима Центра за истраживање ратних злочина, и даље се 1 729 лица води као нестало, од којих је 699 бораца.
Првог дана обиљежавања биће организован округли сто на којем ће бити дат демографски преглед кретања на простору БиХ са аспекта жртава из реда српског народа.
Биће одржана и радна скупштина Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила након које ће бити додијељена признања за хуманисту године најактивнијим организацијама и легитимација почасног члана.
У спомен-костурницама у Бањалуци, Источном Сарајеву и Невесињу налазе се посмртни остаци 617 жртава, од којих је мали број идентификован, због чега Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила инсистира да новоотворена лабораторија за ДНК анализу Завода за судску медицину РС хитно почне њихову идентификацију.
Организатор обиљежавања Дана погинулих и несталих јесте Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

 

Извор: срна