О ОДГОВОРНОСТИ ЗА СКРИВАЊЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ

Slavko Jovicic

Latinica

САРАЈЕВО, 22. СЕПТЕМБРА (СРНА) - Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Славко Јовичић упутио је посланичко питање министру одбране БиХ Селми Цикотићу "да ли ће Министарство одбране БиХ провести истрагу и утврдити одговорност припадника Оружаних снага БиХ који су знали за постојање масовне гробнице убијених српских војника и цивила у Касарни `Адил Бешић` у Бихаћу, чиме су свјесно прикривали доказе о почињеним ратним злочинима и штитили њихове починиоце?".

Он је у образложењу посланичког питања на данашњој сједници Представничког дома парламента БиХ указао да је неопходно да Министарство одбране проведе истрагу и утврди одговорност главнокомандујућих у том војном објекту како се овакве ствари никада више не би дешавале.

Јовичић је подсјетио да су 19. и 20. септембра, према налогу Тужилаштва БиХ, припадници Оперативног тима Владе Републике Српске (РС) за тражење несталих, у присуству представника Тужилаштва, Института за тражење нестала БиХ, Агенције за истраге и заштиту БиХ (СИПА) и Специјалне полиције Унско-санског кантона, извршили ексхумацију осам тијела српских војника и цивила из масовне гробнице у касарни "Адил Башић", односно некадашњој Касарни "27. јули" у Бихаћу.

"Према прелиминарним налазима истраге, која је пронашла и дијелове жице којом су биле везане руке ексхумираних тијела, ријеч је о жртвама ратних злочина које су припадници 5. Корпуса Армије БиХ починили 1994. и 1995. године у тој касарни, за коју се и у оптужници Тужилаштва БиХ против тројице припадника тог корпуса тврди да је током рата била логор за заробљене српске војнике и цивиле", појаснио је Јовичић.

Према његовим ријечима, информације Оперативног тима Владе РС за тражење несталих говоре да је из исте масовне гробнице 1996. године већ било извађено шест тијела убијених српских војника и цивила, која су размијењена са српском страном.

Он сматра да су према тим информацијама, званичници Армије БиХ, касније Војске Федерације БиХ, и на крају Оружаних снага БиХ који су командовали тим војним објектом морали знати за постојање ове масовне гробнице и пуних 16 година одбијали су да надлежним органима пруже било какву информацију о томе.

"Ово се посебно односи на посљедњих годину дана, када су, према сазнањима Оперативног тима Владе РС, руководећи људи касарне учинили све да прикрију било какве трагове постојања масовне гробнице, будући да су на то мјесто одлагали смеће, истовремено га означивши траком упозорења на мине", појаснио је Jовичић.

Он је подсјетио да проналазак масовне гробнице у касарни у Бихаћу није први случај такве врсте, с обзиром на чињеницу да је у јуну 2007. године у Касарни "Божан Шимовић", односно бившој касарни "Миро Попара" у Чапљини пронађена масовна гробница са остацима четири тијела, од којих су два идентификована као српски цивили убијени у логорима под контролом Хрватских оружаних снага.

 

Извор: срна

Додајте коментар