НЕМА ПРАВНИХ ПРЕПРЕКА ЗА ИДЕНТИФИКАЦИЈУ ПОСМРТНИХ ОСТАТАКА

Идентификација жртава
Идентификација жртава

ДОБОЈ, 11. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је данас у Добоју да не постоје правне препреке за идентификацију неидентификованих посмртних остатака у Републици Српској.

Он је рекао да надлежна окружна тужилаштва имају ингеренцију да издају наредбу Заводу са судску медицину да обави индентификацију. 

"Одржан је састанак са представницима Министарства здравља и социјалне заштите Српске и очекује се одговор Завода са судску медицину о њиховој техничкој оспособљености и финансијским средствима да се отпочне са идентификацијом, која ће већ почетком наредне године бити урађена на одређеном броју узорака", истакао је Којић на заједничкој сједници Предсједништва и одбора породица заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске. 

Он је навео да је одржан састанак са представницима Међународне комисије за нестале око уступања крвних узорака Заводу за судску медицину на основу појединачних захтјева породица. 

Одговарајући на новинарско питање о манипулацијама појединачним и масовним српским гробницама, Којић је рекао да располаже одређеним информацијама о измијештању, те да она нису могла бити обављена без одобрења званичног бошњачког руководства. 

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић рекао је да ће се на данашњем састанку говорити о техници провођења организације идентификације посмртних остатака у три спомен-костурнице. 

"Као резултат дугогодишње кампање са различитим међународним и заједничким органима БиХ, идентификација посмртних остатака ће се први пут радити у Заводу за судску медицину у оквиру Министарства здравља и социјалне заштите Српске, од инсталације лабораторије Међународне комисије за нестале", истакао је Митровић. 

Он је навео да је ријеч о 657 тијела у три спомен-костурнице које су ексхумиране и над тијелима је извршена обдукција прије почетка рада Института за тражење несталих лица у БиХ. 

С обзиром да Међународна комисија за нестале у БиХ има монопол у идентификацији по моделу ДНК, Митровић је упозорио на могућност поновног малтретирања породица. 

"Поново треба доћи до породица које су већ дале крвне узорке и тражити њихову сагласност на обрасцу да они појединачно затраже картицу крвног узорка већ дату Међународној комисији за нестале или поново тражити крвни узорак породица", указао је Митровић. 

Предсједник Републичког одбора за тражење заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Марко Грабовац незадовољан је радом Института за тражење несталих лица у БиХ, те Тужилаштва БиХ. 

Грабовац каже да је Тужилаштво БиХ највише одговорно због застоја у процесуирању ратних злочина у БиХ и тражењу несталих лица, као и идентификацији пронађених особа које се већ 10 година налазе у костурницама и неусловним објектима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КОЈИЋ: НАРЕДБА ХВО-а О СЕКСУАЛНОМ ЗЛОСТАВЉАЊУ СРПКИЊА