НЕ МОЖЕ СЕ СПРИЈЕЧИТИ ПРОЦЕСУИРАЊЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА

pantelija curguz

БАЊАЛУКА, 1. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - Представници Борачке организације Републике Српске (БОРС) и Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС сматрају да нико у БиХ не може спријечити Тужилаштво за ратне злочине Србије да подиже оптужнице и процесуира злочине почињене над Србима у БиХ.
Предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз рекао је да нико не може Београду забранити подизање оптужница и процесуирање одговорних за злочине над Србима у БиХ, јер је то у надлежности Тужилаштва Србије према међународним конвенцијама, законима и прописима.
"Предсједница Суда БиХ Медџида Кресо и дио политичара из Сарајева не желе потписивање Протокола о сарадњи са Тужилаштвом Србије, јер би према том Протоколу имали обавезу да дају материјалне доказе по захтјеву Тужилаштва из Србије и тиме би угрозили позицију коју је обезбиједио Хашки трибунал, да пресликавају његов принцип рада", рекао је Ћургуз Срни коментаришући отказивање потписивања Протокола тужилаштава БиХ и Србије за просецуирање ратних злочина.
Ћургуз је рекао да Суд и Тужилаштво БиХ, пресликавањем принципа Хашког трибунала, дјелују изван правних оквира, норми и судске праксе, те примјењују нека своја посебна правила и критеријуме како би се задржао садашњи тренд да су само Срби чинили ратне злочине у грађанском рату у БиХ.
Предсједник Републичке организације породица заробљених, попгинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић сматра да је основни разлог непотписивања Протокола избјегавање бошњачке власти у Сарајеву да Београд процесуира најкрупније предмете ратних злочина почињених над Србима у БиХ, попут Добровољачке, Тузланске колоне и других случајева.
"Мислим да је овдје ријеч о политичкој, а не правној одлуци која може само зацементирати постојећи застој у непроцесуирању ратних злочина почињених над Србима у БиХ", рекао је Митровић Срни.
Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић истиче да је отказивање потписивања Протокола Тужилаштва БиХ и Србије одраз присуства политике, а не правде у Суду и Тужилаштву БиХ.
"Овакав поступак бошњачких власти у Сарајеву и предсједнице Суда БиХ сигурно ће угрозити структурални дијалог о реформи правосуђа у БиХ са ЕУ за шта сигурно неће бити одговорна РС", закључио је Дукић.
Потписивање Протокола о сарадњи у прогону починилаца ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида Тужилаштва БиХ са Тужилаштвом Србије за ратне злочине отказано је након писаног упозорења предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића да је једино Предсједништво надлежно да закључује међународне споразуме у име БиХ.
Представници Тужилаштва Србије за ратне злочине и Тужилаштва БиХ усагласили су на састанку у Сарајеву 23. новембра текст Протокола о сарадњи у гоњењу починилаца кривичних дјела ратних злочина, односно злочина против човечности и геноцида.
Протокол би требало да отклони многе проблеме са којима су се до сада суочавала правосуђа Србије и БиХ и да онемогући уплитање политике у кривичне поступке, те да спријечи вођење паралелних истрага.

 

 

Извор: срна