НА УСАГЛАШЕНОМ СПИСКУ 1.606 НЕСТАЛИХ НА ТЕРИТОРИЈИ ХРВАТСКЕ

Још се трага за великим бројем несталих људи

Још се трага за великим бројем несталих људи

Комисије за нестала лица Србије и Хрватске усагласиле су списак од 1.606 несталих лица током посљедњег оружаног сукоба 1991-1995. године на територији Хрватске, без обзира на националност - саопштили су послије дводневног састанка у Београду предсједници ових комисија Вељко Одаловић и Иван Грујић.

Предсједник Комисије за нестала лица Србије Вељко Одаловић је рекао на конференцији за новинаре у Палати Србије да су на списку људи који су живјели на територији Хрватске.

"Неки од од њих су били држављани Хрватске, а неки су пријављени као нестали тек када су се њихове породице доселиле као избјеглице у Србију, због чега је било тешко усагласити спискове несталих", навео је Одаловић.

Он је рекао да је договорено да ће Србија и Хрватска интензивирати сарадњу у рјешавању проблема несталих у оружаним сукобима на простору бивше Југославије, као и да се убрза процес ексхумација и идентификација посмртних остатака жртава на територији обје државе.

Одаловић је рекао да је значајно што су усаглашен списак несталих, који је направљен у складу са прописима Међународног комитета Црвеног крста и УН, али да, када је ријеч о злочинима на подручју бивше СФР Југославије, без обзира да ли је ријеч о Хрватској, БиХ или Косову, највише информација о несталима имају они који су и најодговорнији за злочине.

Он је навео да ће регион још дуго имати посла у вези са питањем несталих, јер има, како се процјењује, више од 11.000 несталих у цијелом региону.

Српска страна је, додао је, тражила да се интензивира сарадња око неријешених сучајева у вези са војницима ЈНА у касарнама у Бјеловару и Карловцима.

Предсједник Комисије за заробљене и нестале Хрватске Иван Грујић рекао је да је у Хрватској идентификовано 85 одсто посмртних остатака.

Он је истакао да списак није прављен по националној основи, него према времену догађања, тако да је за период 1991-1992. година идентификовано 938 несталих особа у Хрватској, а за период 1995. године је идентификовано 668 особа.

Грујић је додао да је ексхумирано 5.000 посмртних остатака, од чега 800 није идентификовано, јер нема поклапања ДНК записа са узорцима из базе података у Хрватској.

Он је рекао да Хрватска тражи од Србије да прикупи што више информација о потенцијалним измјештеним масовним гробницама у Славонији и рекао је да је спорно питање између двије земље враћање документације из болнице у Вуковару.
Оба саговорника су рекли да је ово "жив процес" и да се списак несталих стално допуњује.

Комисије су утврдиле да постоји још 424 оних за чијим се посмртним остацима трага, те да је од 2012. године до данас 360 случајева несталих ријешено, али је њих 60 нових додато у евиденцију.

Комисије ће се поново састати за шест мјесеци, с тим што ће радна тијела размјењивати информације.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КОМИСИЈЕ ЗА НЕСТАЛЕ О УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ - Jadovno ...

ТРАГА СЕ ЗА 1.869 НЕСТАЛИХ СРБА - Jadovno 1941.

48 ekshumiranih tijela ubijenih Srba - Jadovno 1941.