МУП РС УЛОЖИЋЕ ПРИГОВОР ТУЖИЛАШТВУ И ВСТС-у

mup

БАЊАЛУКА, 18. ЈАНУАРА /СРНА/ - Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске /РС/ саопштило је да ће уложити приговор Канцеларији главног тужиоца Тужилаштва БиХ одмах по пријему званичног обавјештења Тужилаштва о обустављању истражног поступка у предмету "Добровољачка".

Министарство ће о свему обавијестити и Високи судски и тужилачки савјет БиХ, јер цијени да начин на који је вођена истрага о овом, али и у низу других предмета када је ријеч о кривичним дјелима ратног злочина која су почињена на штету српског народа, није адекватан и истраге се "не спроводе до краја, јер би на тај начин оне резултирале подизањем оптужница против осумњичених лица и расвјетљавању истине о карактеру рата у БиХ".

У саопштењу се наводи да је МУП 27. априла 2005. године поднијело Окружном тужилаштву Источно Сарајево службени извјештај, као допуну кривичне пријаве од 29. маја 1996. године, против 15 лица због постојања основа сумње да су починили кривична дјела ратни злочин против ратних заробљеника и противправно убијање и рањавање.

Службени извјештај из Окружног тужилаштва Источно Сарајево како наводе из МУП-а прослијеђен је Тужилаштву БиХ, које је оцијенило да се ради о високо осјетљивом предмету.

"Тужилаштво Бих све до 2011. године, пет година по пријему, уопште није поступало по службеном извјештају МУП-а РС. У достављеном службеном извјештају на 48 страница уз 141 прилог детаљно су обрађене догађаји и активности пријављених лица 2. и 3. маја 1992, по тачкама напад на Дом ЈНА, Војну болницу у Сарајеву, припаднике Извиђачког вода ЈНА на Скендерији, убиство возача возила за доставу хране Другој армијској области, те напади, убиства, рањавања, заробљавања припадника ЈНА који су се, у складу са постигнутим договором и гаранцијом међународне заједнице, повлачили из Команде 2. Армијске области у колони у Добровољачкој улици", наводи МУП РС.

У саопштењу се додаје да прикупљени докази о дешавањима послије 3. маја 1992. године показују да је над заробљеним припадницима ЈНА на бруталан начин вршено физичко и психичко злостављање у просторијама званичних институција тадашње БиХ - Предсједништва, Команди Територијалне одбране и МУП-у РБиХ.

"Докази достављени уз Службени извјештај МУП-а РС ван сваке разумне сумње потврђују да је почињени злочин над припадницима ЈНА систематски планиран, наређен, покренут и спроведен од стране политичког, војног и полицијског руководства тадашње БиХ", истичи из МУП-а и додају да су за два дана - 2. и 3. маја 1992. у Сарајеву, убијена 42, рањена 73 и заробљено 215 припадника ЈНА.

Тужилаштво БиХ обуставило је истрагу против Ејупа Ганића и још 13 осумњичених у случају "Добровољачка улица" у Сарајеву јер, како је утврђено, у радњама осумњичених нису садржана обиљежја кривичног дјела.

 

 

Извор: срна