МОГУЋЕ ПОЈЕДИНАЧНЕ ТУЖБЕ ИЗ СРПСКЕ ПРОТИВ ФЕДЕРАЦИЈЕ БиХ

sud

БАЊАЛУКА, /СРНА/ - Главни правобранилац Републике Српске Слободан Радуљ сматра да се одговорност Федерације БиХ, која још није реаговала у вези са тражењем несталих Срба у Сарајеву, може тражити појединачним тужбама грађана Српске, али да би то представљало ратну репарацију за коју једино одговара држава.

"Федерација БиХ шаље појединачне тужбе грађана против Српске што, индиректно, представља признавање Српске као државе, јер за репарацију одговара само држава", објашњава Радуљ Срни, коментаришући чињеницу да Федерација БиХ није учинила ништа у вези са несталим сарајевским Србима - што је прошле године констатовао и Уставни суд БиХ.

Радуљ истиче да за нестанак људи не треба да одговарају институције већ појединци, "али да је у БиХ у којој постоје `агресор и жртва` све могуће".

Према његовим ријечима, приликом потписивања Дејтонског споразума договорено је да се за ове намјене формира један посебан фонд из којег би, на неки начин, свим жртвама рата била надокнађена материјална и нематеријална штета.

"То никада није урађено и зато смо дошли у ситуацију да имамо око 4 000 тужби из Федерације БиХ против Републике Српске за нематеријалну штету и око 10 000 тужби логораша из Федерације БиХ", закључио је Радуљ.

Правни експерт Витомир Поповић сматра да је Федерација БиХ одговорна за нестанак Срба у Сарајеву и да грађани Српске могу подносити појединачне тужбе против Федерације БиХ.

"Државе, у конкретном случају Федерација БиХ, одговорне су за информацију о несталима на својој територији, док је Тужилаштво одговорно само за кривично гоњење оних који су починили злочине" - рекао је Поповић Срни.

Поповић је подсјетио да постоји велики број таквих предмета који су већ пресуђени у Дому за људска права БиХ, као што је случај Авде Палића - то је прецедент који ће се односити на европске конвенције и међународне стандарде у заштити људских права.

Бивши судија Уставног суда БиХ Крстан Симић подсјетио је да је Уставни суд БиХ констатовао да Федерација БиХ није ништа урадила , али да неће бити одговорних док неко од појединаца то не затражи, као што је то урадила супруга Авде Палића која је од Српске захтијевала да нађе гроб њеног супруга.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић пита како је могуће да Уставни суд БиХ ретроактивно одговорност за нестанак Срба у Сарајеву са Федерације БиХ пребаци на БиХ, јер је познато да Тужилаштво и Суд БиХ ништа не раде на процесуирању злочина над Србима.

Митровић је рекао Срни да је Уставни суд БиХ требало да донесе одлуку о процесуирању одговорних људи из Федерације БиХ за нестанак Срба у Сарајеву и у многим другим мјестима , а да се послије то евентуално пребацује на ниво БиХ.

Уставни суд БиХ је у новембру 2011.године донио рјешење којим је одговорност за нестале Србе у Сарајеву пребачена са Федерације БиХ на БиХ, образлажући одлуку тиме да су ратни злочини у надлежности Суда и Тужилаштва БиХ.

Комисија за људска права при Уставном суду БиХ 2005.године утврдила је да су Федерација БиХ и БиХ у већини покренутих поступака одговорне за нестанак Срба у Сарајеву, али се БиХ никада није о томе изјаснила, док су из Федерације БиХ одговорност пребацивали на БиХ.

Припремио: Миломир САВИЋ

 

 

Извор: срна