ЛИНТА: НЕМА ПОЛИТИЧКЕ ЗЛОУПОТРЕБЕ ИЗБЈЕГЛИЦА

koalicija-izbjeglica

БЕОГРАД, 16. МАЈА /СРНА/ - Предсједник Коалиције удружења избјеглица у Србији Миодраг Линта демантовао је тврдње једног дијела избјегличких удружења да је свој положај злоупотријебио у политичке сврхе дајући подршку Српској напредној странци /СНС/.

Линта је на данашњој конференцији за новинаре у Медија центру нагласио да се 11 пута обраћао актуелној власти од које никада није добио одговор.

"Нико нам није пружио подршку ни када смо тражили да се оснује Фонд за избегла и расељена лица, нити су прихватили наше захтеве о примени Анекса Г бечке декларације о сукцесији којом се избеглицама признаје стање имовине коју су имали 1990. године", тврди Линта.

Пошто актуелни режим, како је рекао, није имао слуха за избјегличке захтјеве, Коалиција је у јануару ове године потписала Споразум са СНС-ом, "једином странком која је прихватила захтев Коалиције да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о правима грађана бивше СФРЈ".

Линта је нагласио да је Коалиција тражила подршку од многих политичких фракција, али да је једино зелено светло стигло из СНС-а, послије чега су, како је истакао, "почели напади".

"Оптуживан сам да сам лопов, па чак и хрватски шпијун. Овим путем позивам правосудне органе да све ове оптужбе провере и, ако су тачне, одмах ме ухапсе", поручио је Линта.

Линта је додао да је добио писма подршке од 42 од укупно 49 удружења избјеглица која чине Коалицију на чијем је челу.

Он је своје "критичаре" оптужио да су у служби актуелног режима, да су међу њима државни службеници и људи који су од државе добијали новац за своје пројекте.

"Демократска странка потписала је споразум са Удружењем ратних ветерана и нико због тога није правио проблем, али је проблем настао када смо ми потписали споразум са СНС-ом", рекао је Линта.

Он је навео да су његови "критичари" - Раде Матијаш /Демократска иницијатива за Книн/, Чедомир Марић /Удружење породица несталих и погинулих лица у Хрватској/ и Милојко Будимир /Удружење Срба из Хрватске/, 2007. године били на листи Самосталне демократске српске странке /СДСС/ на хрватским изборима, што се, како је рекао, такође може протумачити као злоупотреба избјеглица у политичке сврхе.

Представници Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске и бивши чланови Коалиције избјегличких удружења саопштили су да удружења Срба избјеглих из Хрватске не учествују у предизборној кампањи у Србији.

Они су осудили предсједника Коалиције избјегличких удружења Миодрага Линту, јер је у име Коалиције потписао споразум са Српском напредном странком /СНС/ и оптужили га да је тако инструментализовао избјегличка удружења и нанио им штету.

 

 

Извор: срна