ЛЕШЕВИ СКРИВАНИ У МРТВАЧНИЦИ У КРУГУ КОШЕВСКЕ БОЛНИЦЕ

БАЊАЛУКА,12. ОКТОБРА /СРНА/ - Десетине лешева српских цивила убијених за вријеме рата у Сарајеву све до проналаска 2003. године и покопа на гробљу у Високом били су скривани у Мртвачници комуналног предузећа "Покоп", која се налази у кругу сарајевског Клиничког центра "Кошево" - пише "Прес".
Лист, позивајући се на документоване записе које посједује, наводи да је мртвачница за вријеме рата била претворена у гробницу за Н.Н. убијене, за које се добро зна да су Срби.
У исту мртвачницу пребачено је на стотине ликвидираних српских цивила, који су у рату насумице сахрањивани по сарајевским гробљима.
Слободан Шкрба из Оперативног тима за тражење несталих Републике Српске каже да су у тој мртвачници десет година лежали посмртни остаци жртава из логора "Сунце" на Добрињи, из зграде ЖГП-а у Бућа Потоку, из Пофалића, Жучи и Бенбаше.
Према његовим ријечима, обдукције су показала да су тијела убијених Срба више пута премјештана прије него што су доспјела у мртвачницу у кошевској болници и да скоро ниједан леш није био цио.
Говорећи о "подвалама" бошњачког ратног руководства, Шкрбић је навео да су тијела била евидентирана у мртвачници болнице "Кошево", а онда су без знања породица које су их тражила била сахрањивана на различитим мјестима, а било је случајева да су жртве злочина у Сарајеву сахрањиване и у Зеници.
Лист наводи да је скривање српских лешева било под заштитом држве, о чему свједоче и унапрјеђења судија која су одобравала превожење тијела до мртвачнице, којој нико није могао да приђе јер је била закована даскама.
"Прес" посједује и службену забиљешку МУП-а Кантона Сарајево из јуна 2003. у којој је описано вјештачење посмртних остатака више од 30 лица, који су у завежљајима и картонским кутијама скривани у једној просторији мртвачнице. Уз помоћ ДНК анализе утврђено је да је ријеч о српским цивилима које су њихове породице тражиле још од 1992. и 1993. године.

 

Извор: срна