КОВАЧ: ОД ПРИЈЕРАТНИХ 160.000, ДАНАС СВЕГА 8.000 СРБА

sarajevo

БЕОГРАД, 2. АПРИЛА /СРНА/ - У некада другом по величини српском граду - Сарајеву прије протеклог рата живјело је око 160.000 Срба, а данас их има максимално око 8.000, изјавио је секретар Министарства за људска права и избјеглице БиХ Драго Ковач.

"Политика је још доминирајући проблем и то је оно што и ово мало Срба тјера из Сарајева", рекао је Ковач за београдску "Политику".

Он тврди да су Срби у Сарајеву грађани "не другог него трећег реда" и да због "системске институционалне опструкције сарајевских власти, боље рећи бошњачких, више и нема Срба који би жељели да се врате у свој родни град".

"Постоји реална опасност од потпуног нестанка Срба са половине данашње БиХ", упозорава Ковач.

Тврдњи да су Срби трећеразредни грађани Сарајева и да немају ни статус мањине, Ковач додаје и чињеницу да се у овом граду ниједне новине не штампају на ћирилици, да је рађање српске дјеце у домену статистичке грешке, да се годишње у црквама на подручју Сарајева обави четири до пет крштења, а вјенчања једно или ниједно.
       
"Срби не могу добити посао, нема их на руководећим мјестима, онемогућено им је да буду бирани, како у федерални парламент, тако и у све друге органе. У Кантону Сарајево ради свега два одсто Срба", наглашава Ковач.
       
Према његовим ријечима, обнова порушене српске имовине на подручју Федерације БиХ, у Сарајеву посебно, и однос тамошњих власти према том питању, уз све већ поменуто, прича је у којој су Срби понижени.

"Министарство за људска права и избјеглице БиХ је још 2008. године издвојило око четири милиона марака за обнову око 200 српских стамбених објеката у Сарајеву. У општинама Нови Град и Центар није ни до данас обновљена ниједна кућа", рекао је Ковач.
       
Он наводи да бројке говоре о томе колико је Република Српска урадила на повратку.

Према његовим ријечима, Република Српска је из свог буџета у посљедњих пет до шест година за повратак Бошњака и Хрвата у Српску издвојила више од 65 милиона марака, док је ФБиХ у истом том периоду за повратак Срба обезбиједила тек око три милиона, иако је број оних који су се изјаснили за повратак у Српску, односно ФБиХ готово изједначен, око 15.000.

"Само у посљедње двије године Република Српска издвојила је око 10.000 милиона КМ, а ФБиХ ниједну марку", додао је Ковач.

 

 

 

Извор: срна