КОНКУРС ЗА СПОМЕНИК НА УШЋУ БИЋЕ ПОНОВЉЕН

Предсједник Одбора за подизање споменика Горан Весић

Предсједник Одбора за подизање споменика Горан Весић

Конкурс за споменик "Српском народу и грађанима Србије страдалим за отаџбину у оружаним сукобима од 1990. године на простору бивше Југославије", који би требало да буде постављен на београдском Ушћу, биће поновљен, јер ниједан од пристиглих радова није задовољио критеријуме за прву награду.

Градски менаџер Горан Весић, који је и предсједник Одбора за подизање споменика, најавио је да ће Одбор у најкраћем могућем року расписати конкурс за додјелу прве награде и у њега укључити детаљније критеријуме.

"Комплекс ће бити грађен да траје вековима и да одговора захтјевима и народа и државе, али и струке. Руководећи се тиме донели смо одлуку да не доделимо прву, него другу и трећу награду", рекао је Весић на отварању изложбе пристиглих радова.

На конкурс могу да се пријаве и они који су већ учествовали са дорађеним приједлозима, који ће, између осталог, морати да предвиђају простор за имена свих жртава и да, осим меморијалне, имају и едукативну функцију због будућих генерација.

Весић је истакао да ће на споменику бити исписана имена жртава "да се именом и презименом зна ко је изгубио живот зато што је припадао српском народу и зато што је постао жртва сукоба деведесетих година прошлог вијека".

Према његовим ријечима, план је да се до краја године дође до рјешења за споменик који би наредне године био постављен на београдском Ушћу, преко пута Палате "Србија".

Миодраг Линта, предсједник Коалиције удружења избјеглица која је иницирала подизање споменика, рекао је да Србија 20 година од завршетка оружаних сукоба на простору Хрватске и БиХ и 16 година од завршетка НАТО агресије на Србију још нема споменик којим би се одала почаст десетинама хиљада српских жртава.

"Дошло је вријеме да се монументалним спомеником ода почаст српским жртвама и пошаље порука да никада нећемо пристати на диференцирање жртава - да обиљежавање страдања једних жртава може да се слави, а да друге не смију", рекао је Линта.

Он је истакао да је таква ситуација сада у Хрватској, Федерацији БиХ и на Косову и Метохији, гдје се жртве Срба не признају, а бошњачке, хрватске и албанске глорификују.

Предсједник комисије Никола Вукосављевић навео је да су аутори рјешења које је добило другу награду академски вајари Славе Ајтовски и Драган Николић, са коаутором архитектом ентеријера Зораном Ајтовским.

Конкурс за ликовно, архитектонско и урбанистичко рјешење споменика трајао је од 5. маја до 5. јула, а пристигло је 19 радова истакнутих ликовних умјетника.

Најбоља рјешења која је изабрала Конкурсна комисија на челу са академским вајаром Николом Вукосављевићем, изложена су на изложби у Музеју историје на Дедињу, која је данас отворена.

 

Идејно рјешење споменика на УшћуИдејно рјешење споменика на Ушћу

Идејна рјешења споменика на Ушћу

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Споменик свим српским жртвама на Ушћу - Jadovno 1941.

конкурс за споменик србима страдалим у сукобима од 1990.

У БЕОГРАДУ У АВГУСТУ ПРВИ СПОМЕНИК СРПСКИМ ЖРТВАМА