ИЗОСТАЛО ПРОЦЕСУИРАЊЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА

Министар правде Србије Никола Селаковић
Министар правде Србије Никола Селаковић

Србија не види где су нестали сарајевски Срби. То не виде ни Срби у Републици Српској. То не виде ни Срби у Федерацији БиХ, онолико колико их је тамо остало", истиче министар правде Србије Никола Селаковић.
Разговарала: Весна Шурбат 

БЕОГРАД, 4. ЈАНУАРА /СРНА/- Министар правде Србије Никола Селаковић сматра да је процесуирање злочина над Србима у највећој мјери изостало и наглашава да је о томе увијек отворено говорио са колегама из БиХ. 

Селаковић у интервјуу Срни наводи да Срби са подручја бивше Југославије с правом очекује процесуирање ратних злочина који су извршени над сународницима. "То је изостало и оставља горак утисак да српске жртве не доживљавају правду", каже Селаковић. 

"Србија не види где су нестали сарајевски Срби. То не виде ни Срби у Републици Српској. То не виде ни Срби у Федерацији БиХ, онолико колико их је тамо остало", истиче Селаковић. 

Он сматра да није нормално да у доба приче о нужности и неопходности процесуирања ратних злочин и активности Србије на том плану - ти злочини остану без одговора, без правоснажних судских пресуда према онима који су за тако нешто окривљени. 

Селаковић указује да је Србија у овом региону најефикасније процесуирала осумњичене за ратне злочине. 

"То је био тежак корак Србије, и резултат је рада неколико претходних влада, а Србија остаје при том усмерењу. Оно што ја истичем сваки пут и увек ћу истицати - то је да ћу увек стати иза процесуирања ратних злочина ко год да је био жртва или починилац", наводи Селаковић. 

Селаковић напомиње да не постоји састанак на којем је учествовао као министар правде Србије, а да није инсистирао на кажњавању злочина над Србима. 

Он истиче да се одазвао сваком захтјеву за састанак, без озбира ко му се обратио и да ли га је тражио Бошњак, Албанац, Србин, Хрват, и напомиње да је његово министарство учинило максимум напора да дође до откривања и процесуирања ратних злочина. 

Селаковић сматра да је сарадњи ресорних министарстава Србије и Републике Српск у протеклом периоду у значајној мјери унапријеђена. 

"Та сарадња не односи се само на комуникацију два министра, већ и на комункацију свих нижих структура у министарствима правде...У Министарству правде Србије постоји апсолутна спремност за даље унапређење сарадње", наводи Селаковић. 

Добру сарадња постоји и са Министарство правде БиХ, каже Селаковић и појашњава да, када је ријеч о процесуирању ратних злочина над Србима, "постоји стална комункација, али она не значи апослутну сагласност о свему". 

Министра правде Србије вјерује да постоји много ствари у којим могу унапређивати осноси Србије и Српске, али то мора да буде обиљежено видљивим резултатима. 

"Србија је земља која води отворену, принципијелну и јасну спољну политику и жели да она буде интензивна и динамична", наводи Селаковић. 

Селаковић оцјењује да сарадње Србије и БиХ у наредном периоду мора да буде политика потпуно видљивих резултата, те да сви треба да буду ефикасни и оперативни. 

"Морамо да имамо пројекте. Министарство правде Србије је, у том смислу, прилично ограничено у својим надлежностма, али ће пружити подршку и допринети јачању правних механизама за остварење такве сарадње", изјавио је Селаковић у интервјуу Срни.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Селаковић: Пре 70 година Србе су бацали у јаму ... - Jadovno 1941.

упућен допис аустралији да не изручи васиљковића хрватској

SRBI U HRVATSKOJ Zločin pod maskom kafkijanske „pravde ...