ИЗМИЈЕЊЕНА ОПТУЖНИЦА НЕЋЕ ПОЈАЧАТИ НАВОДЕ ТУЖИЛАШТВА

srna

БАЊАЛУКА, 21. ОКТОБРА (СРНА) - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да трећa измијењенa хашка оптужницa против бившег команданта Војске Републике Српске (ВРС) генерала Ратка Младића неће појачати наводе Тужилаштва, због чега вјерује да ће судски процес против Младића нормално ићи својим током.
"Када је добило сигнал да не може да раздвоји оптужницу и убрза процес како би се што прије изрекла пресуда генералу Младићу, хашко тужилаштво само је прекомпоновало оптужницу која неће нешто посебно појачати њихове наводе", рекао је Срни Велимировић.
Велимировић је рекао да је од великог значаја што је Судско вијеће Хашког трибунала раније одлучило да не раздваја оптужницу против генерала Младића на два дијела.
"Све зависи од здравственог стања генерала Младића, односно да ли ће тај процес моћи тећи нормалним током. Проширење хашке оптужнице против Младића је, на неки начин, настојање да се надокнади квалификација геноцида тамо гдје је Судско вијеће оцијенило да га нема, иако је то Тужилаштво наводило у оптужницама, посебно за приједорску регију", закључио је Велимировић.
Велимировић је рекао да Републички центар има контакте са тимом одбране генерала Ратка Младића пред Хашким трибуналом и да ће реаговати у складу са њиховим захтјевом у смислу достављања материјала који им недостају.
Тужилаштво Хашког трибунала поднијело је трећу измијењену оптужницу против бившег команданта ВРС Ратка Младића, у којој је додато стријељање тридесетак Бошњака у општини Шековићи у љето 1995. године.
У приједлогу треће оптужнице наводи се да су снаге под Младићевом контролом 23. јула 1995. године у селу Бишина код Шековића убиле више од 30 муслимана, од којих су неки претходно били заробљени у логору Сушица у општини Власеница, преносе београдски медији.

 


Извор: срна