Избеглички проблем стављен ад акта

Miodrag Linta

Београд - Државе региона спремају се да потпишу документ којим практично стављају избегличка имовинска питања 'ад акта', кажу представници избегличких удружења.
Миодраг Линта, председник Коалиције избегличких удружења, је за Б92 рекао да тај проблем не погађа само избеглице у Србији, већ и све оне који имају било какву имовину или материјална потраживања у државама бивше Југославије.
Линта као и остали представници избегличких удружења већ три дана одлазе у Председништво Србије и траже да их председник прими како би му представли став државе по овом питању. Иако је пријем затражен пре две недеље, из Кабинета још није стигао одговор.
"Сваког дана ми остављамо на писарници наше писмо у коме тражимо пријем и образлажемо проблем, али одговора нема", рекао је Линта за веб Б92 и најавио да ће се то наставити до конференције која у Београду почиње 7. новембра.
За тада је у Београду заказана конференција министара спољних послова Србије, Хрватске, БИХ и Црне Горе, на којој ће бити потписана Декларација која садржи изјаву из које произлази да је избегличко питање на Балкану завршено.
"Уколико се потпише таква декларација, то значи да државе сматрају да избегличко питање у државама бивше Југославије више није проблем и да о решавању имовинских питања неће више преговарати државе него да се то оставља појединцима", рекао је Линта.
Он је додао да је неколико десетина грађана покушало да оствари своја права судским путем у Хрватској, али да су већином изгубили случајеве и уместо да добију имовину или пензију морали да плате велике судске трошкове.
Линта наводи да у Бечком споразуму о подели имовине бивше СФРЈ постоји Анекс Г, којим се регулишу имовинска и стечена права грађана који су избегли, али да српска делегација у преговорима о том споразума који је ратификован у парламентима у региону није преговарала о том Анексу.
"Делегација коју је предводио Гашо Кнежевић о том анексу није преговарала и не знамо зашто", рекао је Линта.
Он је додао да од државних органа траже одговор због чега се потписује оваква декларација.
"Ако хоће да се ми жртвујемо због неког лажног поверења и помирења у региона нека нам кажу тако, а не да потписују да је избегличко питање решено", рекао је он.

 

Извор: B92.net