Избеглице: Лажно помирење увело Хрватску у ЕУ

Oluja
Србима избјеглим из Хрватске имовина и станарска права још нису враћени

Коалиција удружења избеглица изразила је жаљење због тога што је Хрватска потписала уговор за пријем у чланство Европске уније, јер Србима који су избегли и прогнани из Хрватске нису враћена одузета имовинска и стечена права.
У саопштењу, та коалиција је подсетила да је апеловала на ЕУ да не потпише приступни уговор са Хрватском све док Хрватска не врати избеглима и прогнанима одузета имовиснка и стечена права, успостави исте стандарде у суђењима за ратне злочине и реши питање несталих.
Коалиција удружења избеглица оценила је да је због "политике лажног помирења Београда и Загреба" изостала подршка председника и Владе Србије, као и представника Срба у Хрватској њеном апелу ЕУ да не потпише приступни уговор са Хрватском.
"Стратешки интерес избеглих и проганих Срба јесте стварно, а не лажно помирење, јер то подразумева да Хрватска у пракси поштује људска права свих својих грађана", оцењује се у саопштењу.
Хрватска званично постаје пуноправна чланица Европске уније 1. јула 2013. године, као 28. држава чланица, а хрватски језик постаје 24. службени језик ЕУ.

 

Извор: vesti.online