ИСТРАГА О ЗЛОЧИНУ ПРЕУСМЈЕРАВА СЕ НА НИЖЕРАНГИРАНЕ?

САРАЈЕВО, 14. ОКТОБРА (СРНА) - У току, правцима и садржају истраге о злочину над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године промијенило се много тога, а оптужница против одговорних за овај злочин могла би бити подигнута до краја године, пише сарајевски недјељник "Слободна Босна".

Према наводима овог листа, одбрана лица која су била првоосумњичена за злочин над припадницима ЈНА у Добровољачкој мјесецима је разрађивала и креирала стартегију којом би се одговорност за тај злочин са вишег и средњег нивоа цивилне и војне власти пребацила на најнижи, односно на власти сарајевске општине Стари Град.
"Настоји се доказати да је сарајевска општина Стари Град 3. маја, а и након тога, била својеврсна држава у држави, да је имала аутономну, паралелну цивилну и војну инфраструктуру над којом `више инстанце` нису имале контролу по вертикали", пише "Слободна Босна".
У том смислу као индикативан преноси се исказ тадашњег шефа Центра служби безбједности Сарајево Бакира Алиспахића, дат Тужилаштву БиХ, да је он имао наредбу Предсједништва БиХ да се не напада војни конвој у којем су се налазили Алија Изетбеговић и командант Друге армијске области ЈНА Милутин Кукањац.
Алиспахић тврди да "није располагао средствима везе путем којих би о томе информисао полицајце на терену", а сличне исказе дали су и други високорангирани и средњерангирани цивилни, војни и полицијски званичници осумњичени за злочин у Добровољачкој, наводи сарајевски недјељник.
Сви су они, према писању "Слободне Босне", рекли да над догађајима у Добровољачкој нико није имао ефективну контролу осим челних људи општине Стари Град.
"Слободна Босна" закључује да би све ово могло значити да ће евентуална оптужница за злочин у Добровољачкој обухвати челне људе "одметнуте" општине Стар Град уз тврдњу да нико над њима није имао контролу нити ауторитет.
У нападу на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву у мају 1992. године, убијена су 42 војника, рањено 73, а заробљено 215 припадника ЈНА.

 

Извор: срна