ИНСТИТУТ БиХ СЛУЖИ ЗА СКРИВАЊЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА

нестали

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 5. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Породице несталих из Републике Српске /РС/ нису задовољне радом Института за нестала лица БиХ јер он служи за манипулацију и скривање злочина над Србима, због чега је потребно промијенити законска рјешења у овој области, констатовано је на сједници Одбора породица заробљених бораца и несталих цивила РС.
Руководилац Оперативног тима РС за тражење несталих Горан Крчмар изјавио је новинарима након данашње сједнице, одржане у Источном Сарајеву, да је процес тражења несталих лица из РС већ три године у великом застоју и да су проблеми који су евидентирани још 2008. године присутни и данас.
"Неприхватљива је и поражавајућа чињеница да је за непуне четири године рада Института идентификовано само 75 Срба. До почетак рада Института РС је рјешавала 320 случајева годишње, а сада је то 25 српских жртава годишње", рекао је Крчмар и подсјетио да је Институт БиХ формиран ради убрзања процеса тражења и идентификовања несталих лица.
Он је навео да РС тренутно тражи 1727 несталих, а да је неидентификовао 625 српских жртава које су смјештене у спомен-костурницама у Источном Сарајеву, Невесињу и Бањалуци.
"РС је до формирања Института 2008. године ријешила 4 100 случајева, од чега је било идентификовано 3 500", навео је Крчмар.
Према његовом мишљењу, неозбиљно је то што Институт за нестала лица наводи да у БиХ има од 8 000 до 13 000 несталих.
Подсјећајући да је обавеза Института била да успостави централни регистар несталих лица, Крчмар је посебно указао на чињеницу да у успостављању централне евиденције несталих лица није предвиђено национално одређивање несталих што значи да не може бити утврђено колико је нестало Срба, Хрвата, Бошњака нити ће бити познато колико је међу несталима војника, а колико цивила.
"Покушаћемо да постојеће проблеме ријешимо институционално, односно промјенама закона о несталим лицима на нивоу БиХ или доношењем тог закона на нивоу РС", истакао је Крчмар.
Шеф Клуба српских делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац сматра да законска рјешења на нивоу БиХ, када је ријеч о тражењу несталих лица, нису дала очекиване резултате.
"Морају се наћи начини да буду ријешени проблеми у овој области с обзиром да институције на нивуо БиХ немају универзалан приступ укупним страдњима у БиХ. Одређена законска рјешења на нивоу заједничких институција треба прекомпоновати с обзиром да постоји огромно незадовољство породица несталих из РС", рекао је Кошарац.
Наглашавајући да РС и даље има универзалан приступ укупном страдању Бошњака, Срба и Хрвата у БиХ, он је навео да ће РС знати да нађе најбоља могућа рјешења за настале проблеме, а једно од њих је и доношење ентитетског закона, јер су институције на нивоу БиХ показале јаловост и на овом питању.
"Треба отворити дијалог, пронаћи одређена рјешења, а ако не, РС има капацитете и потребно је само донијети законска рјешења и направити искорак и помоћи породицама", констатовао је Кошарац.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић тврди да се никаква позитивна оцјена не може дати Институту за нестала лица БиХ.
"Проблем је у самом функционисању Института. Потребно је све вратити на ентитетске комисије, јер су оне показале већу ефикасност", сматра Митровић.
Он је посебно указао на чињеницу да, од када је формиран Институт, прође и по годину дана док се од пријеме информације за неку гробницу не приступи ексхумацији за шта је прије било потребно 15 дана.
Према Митровићевим ријечима, неприхватљиво је да се идентификације српских жртава обављају у Федерацији БиХ.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png