ИКОНЕ И ДУХОВНУ БАШТИНУ ВРАТИТИ КАД И СРПСКИ НАРОД

Владика Фотије

Владика Фотије

Његово преосвештенство епископ далматински Фотије рекао је да православне иконе и духовну баштину Српске православне цркве (СПЦ) треба вратити у Хрватску када се у ту земљу врати и избјегли српски народ.

Владика Фотије каже да су 20 година по окончању ратних сукоба, православне цркве и манастири у Епархији далматинској у Хрватској и даље мета изгредника, додајући да је ријеч о појединачним инцидентима. 

"Безбедније су светиње где има нашег народа. Из ове чињенице јасно се види да проблем обнове цркава и манастира Епархије далматинске као и евентуално враћање културног блага из Србије није могуће одвојити од повратка Срба на просторе Далмације", рекао је владика Фотије за "Политику". 

Према његовим ријечима, то мора бити паралелан простор, јер би другачије могло изгледати да је будућност Срба у Далмацији "у музејима". 

"Ми смо овде вековима живели и желимо и даље да живимо као православни хришћани и Срби, поштујући и уважавајући како државне законе, тако и све народе који живе и који ће живети на овим просторима", поручио је владика Фотије. 

Његово преосвештенство је напоменуо да на подручју ове епархије има још десетак до темеља срушених цркава и да је за њихову обнову потребно "тројно јединство", односно помоћ и Хрватске и Србије, али и српске дијаспоре. 

"Оно што као Црква не можемо да прихватимо јесте било какав облик гетоизације и грађанства другог реда, јер би тада и враћање нашег духовног блага имало другоразредни значај и не би могло да изврши ону духовну и културну мисију која му је намењена", рекао је владика Фотије. 

Владика далматински је навео да су мјешовите комисије Србије и Хрватске недавно посјетиле просторије ризнице у манастиру Крка и епархијске у Шибенику и да је на основу те посјете свима било јасно да тренутно не постоје ни елементарни услови за повратак духовног и културног блага. 

Он је истакао да се покушава у други план ставити питање значајног културног блага СПЦ, које је у вријеме рата остало у црквама и манастирима, а потом нестало, што је за Цркву неприхватљиво. 

Епархија далматинска једна је од оних које су највише страдале у ратовима деведесетих година 20. вијека.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Интервју епископа Фотија за магазин "Печат" - Jadovno 1941.

писмо епископа далматинског фотија министру ... - Jadovno 1941.

у појединим мјестима срби уписивани као ... - Jadovno 1941.