ИГОР БЕНЕТА ПРОНАЂЕН ОБЈЕШЕН

ЗАГРЕБ, 28. НОВЕМБРА (СРНА) - Игор Бенета (38), оптужен за ратни злочин над српским цивилима у селу Грубори, објесио се у шуми између Книна и Грачаца, наводно још прије неколико мјесеци, јавили су хрватски медији.
На пронађеном тијелу није било трагова насилне смрти, а Бенета у вријеме самоубиства код себе није имао лична документа па је идентификација потрајала.
За Бенетом је била расписана потјерница по налогу Жупанијског суда у Загребу због ратног злочина у селу Грубори код Книна 25. августа 1995. године, након акције "Олуја", када је убијено шест српских цивила и запаљена већина кућа. Војници су били под командом Фрање Дрље и Боже Крајине.
Тужилаштво наводи да су Дрља и Бенета пуцали на цивиле и палили куће, а да су у злочину учествовали и други припадници Дрљине групе.
Пред Жупанијским судом у Загребу 24. новембра почело је суђење тројици припадника антитерористичке полицијске јединице "Лучко" за ратни злочин у Груборима који се догодио када је група специјалаца обезбјеђивала пут такозваног воза слободе којим је након "Олује" у Сплит ишао хрватски државни врх на челу са тадашњим предсједником Фрањом Туђманом.
Дрља и Крајина изјавили су, након што им је прочитана оптужница, да се не осјећају кривима, а Бенети је суђено у одсуству јер је у бјекству.
У својој одбрани, Дрља је рекао да га згражава злочин описан у оптужници и негирао да га је починио, иако је учествовао у тој акцији 25. и 26. августа 1995. године.
Суђење ће бити настављено 13. децембра, а најављено је испитивање шездесетак свједока. 

 

 

Извор: срна