ХРВАТСКО СУДСТВО ЕТНИЧКИ МОТИВИСАНО

Linta

БЕОГРАД, 10. ЈАНУАРА (СРНА) - Пресуда суда у Книну у случају продаје мајица и сувенира са усташким слоганом "За дом спремни" још један је доказ да у Хрватској функционише етнички мотивисано судство које има за циљ да допринесе цементирању етничког чишћења Срба, оцијенио је у изјави Срни предсједник Коалиције удружења избјеглица из Хрватске Миодраг Линта.

Он је истакао да хрватско правосуђе није спремно да санкционише бројне примјере говора мржње у Хрватској. "Један од основних проблема Хрватске је и даље усташтво и неспремност правосуђа и других надлежних органа да се са тим суоче и санкционишу низ примјера говора мржње и афирмације усташтва и његових симбола", рекао је Линта.

Суд за прекршаје у Книну одбацио је недавно као неосновану пријаву полиције против извјесног Јакова Марковића због ношења и продаје сувенира са натписом "За дом спремни", уз образложење да је тај поздрав "познат кроз хрватску историју још од времена /хрватског бана из 16. вијека/ Николе Шубића Зринског", којег Хрвати славе као великог борца против Турака.

Предсједник "Веритаса" Саво Штрбац оцијенио је да је "слоган 'за дом спремни' могао бити поздрав и од прије пет вијекова", али да је за одлуку суда морало бити одлучујуће то што он директно асоцира на усташе, које су га службено користиле.

"Одлучујуће је да ли је тај поздрав злоупотребљен и окрвављен, као што јесте, јер су га службено користиле и усташе. Тако да, када се каже 'за дом спремни' то никога не асоцира на нешто што се дешвало прије Другог свјетског рата, него управо је асоцијација на Јадовно, Јасеновац, сва она страдања под тим усташким амблемом и знаком", истакао је Штрбац.

Он је напоменуо да је суд у Книну морао да води рачуна и о томе да је то "ровита средина, гдје људи - Срби, треба да се враћају" и да санкционише оно што изазива етничке тензије. "У томе је суштина, а суд је пропустио да управо да такву оцјену", закључио је Штрбац.

 

 

Извор: срна