ХРВАТСКА ПОКАЗАЛА ПРАВО ЛИЦЕ, СРБИЈА ДА УЗВРАТИ ИСТОМ МЈЕРОМ

Саво Штрбац

БЕОГРАД, 21. ОКТОБРА (СРНА) - Хрватска је показала право лице након што је у Сабору, као највишем законодавном тијелу, изгласала закон о ништавности појединих правних аката ЈНА, СФРЈ и Србије, а сада би Србија требало да узврати истом мјером - оцијенио је директор београдског Информационо-документационог центра "Веритас" Саво Штрбац.
"Ако је држава Србија озбиљна, онда ће узвратити истом мјером и прогласити ништавним одлуке пресуде хрватских судова, а таквих је пуно, пуно више него обратно, па да се крене испочетка", рекао је Срни Штрбац.
Штрбац је оцијенио да су досадашњи споразуми између министарстава правде и тужилаштава Србије и Хрватске били повољнији за Хрвате, него за Србе, којих је вишеструко више на хрватским оптужницама.
"Оптужнице против Хрвата одговорних за злочине над Србима, уколико би се извршила ревизија, могу бити само квалитетније, а списак злочина још гори", рекао је Штрбац.
Он каже да неразумијевање хрватско-српских односа у Хрватској потиче од тога што Хрвати полазе од претпоставке која за њих важи као необорива чињеница, а то је да су Србија и Срби извршили агресију и геноцид над Хрватима, а да народ и војска која се брани не може бити починилац злочина.
"Колико се разликујемо у ставовима говори и хрватска тужба против Србије за агресију и геноцид, као и контратужба Србије", рекао је Штрбац и додао да ће Србија у року, односно до 4. новембра, предати Међународном суду правде поднесак који ће бити одговор на хрватски одговор на контратужбу Србије.
Посланици Хрватског сабора изгласали су данас закон о ништавности појединих правних аката ЈНА, СФРЈ и Србије, уз накнадни амандман владе, као и декларацију о односима Хрватске и Србије.
Пошто је, послије дуге неизвјесности скупљен кворум од 77 гласова, хрватски Сабор је овај закон усвојио са 75 гласова.
ХДЗ-у су кворум обезбиједили посланици Хрватске сељачке странке, независни посланици и неки мањински посланици, али не и посланици Самосталне демократске српске странке.
Прије гласања, хрватски министар правде Дражан Бошњаковић представио је амандман у смислу измене једног члана закона који предвиђа да Хрватска неће испуњавати молбе око правне помоћи ако је тај поступак супротан интересима Хрватске. О поступку одлучује министар правде.

 

Извор: srna