Хрвати на суду бране "четнике"

Још једно скандалозно суђење Србима у Хрватској - на општинском суду у Глини тужилаштво је подигло оптужницу против Владе Врге, Синише Дамјановића, Секе Врге и Жарка Лапчевића и покренуло припремни поступак за суђење малолетницима Милораду Врги и Бојану Вулетићу.
Сви они су из села Подгорје код Вргинмоста на Кордуну, а оптужени су за величање српства, четништва и Крајине, те распиривање мржње према Хрватима.

Sinisa-Damjanovic.jpg
НА СУДУ ДОКАЗУЈЕ ПРАВДУ: Синиша Дамјановић


Два пута протеклог лета 58 младих људи из разних делова општине Вргинмост славило је у друштвеном дому у Подгорју рођендане неколицине својих пријатеља и пријатељица.
Слушали су претежно српску народну музику и сами певали песме због чега је Јозефа Џоја, досељеница из Босне из Херцеговине у то село, чија се кућа налази најближе друштвеном дому, позвала полицију и пријавила учеснике забаве да певају четничке песме и вређају Хрвате.
Као сведоке је узела двоје старијих људи, својих комшија такође хрватских досељеника. С друге стране, оптужени су као своје сведоке предложили петоро младих Хрвата који су такође учествовали на тој прослави: Доријана Блажевића, Марина Блажевића, Дарију Чачић, Стјепана Зурта и Матеа Јајчевића.
Репортер "Вести" разговарао је са појединцима из те групе, такође већином досељеницима из Босне и Херцеговине. Нису хтели да се фотографишу за новине или, али су без имало устезања демантовали сваку тачку оптужнице.

 

danica-vrga.jpg
ОГОРЧЕНА НА КОМШИЈЕ: Даница Врга


- Не могу схватити како неко може тако да лаже. На тај начин другима наноси зло. Ако су Срби певали четничке песме како то онда да смо ми Хрвати заједно с њима славили до четири сата ујутро - рекао нам један младић хрватске националности, који је захтевао да до суђења остане анониман.
Свирала се и певала, према њиховим речима, турбо-фолк музика. Истичу да је воле једнако као Срби - још из времена док су живели у Босни и Херцеговини. Ко је тада био веома млад или је рођен у Хрватској љубав према тој музици на њега су пренели његови родитељи. Кажу да им тешко пада ова оптужница и зато што немају друго место осим друштвеног дома у Подгорју где могу да се забаве.
- Уместо да држава решава наше животне проблеме одлучила је да нас кривично гони како би нам још више загорчала живот. Ако неко овде распирује међунационалну мржњу онда управо овај пример потврђује да то раде наши прогонитељи. Настављају само оно што су и до јуче радили - огорчен је Синиша Дамјановић чињеницом да га хрватска држава у његовој 20 години под лажном оптужницом тера на суд.

Клевете ради селидбе

- Често су ми друге комшије Хрвати говорили да госпођа Јозефа Џоја свим силама жели да оде из овог села и смести се у Вргинмосту. Тврде да је то разлог њезине хајке на мог сина Владу, снају Секу и остале који су оптужени - коментарисала је за "Вести" позадину овог инцидента Даница Врга.

Величају Павелића без казне

- Упитајмо шта раде хрватска полиција и правосуђе када се певају песме којима се величају Павелић и његови сарадници; када поједине улице хрватских села и градова још увек носе називе ратних злочинаца и када се негирају или умањују злочини против Срба из Другог светског рата и грађанског рата - каже Миодраг Линта, председник Коалиције удружења избеглица у Републици Србији.

 

Извор: vesti-online

Додајте коментар