ГРАФИТИ У ВИНКОВЦИМА ПОТВРДА ДА КУЛТУРНО БЛАГО НЕ ТРЕБА ВРАТИТИ

Храм Св.Недјеље, Горњи Карин миниран послије злочиначке акције Олуја
Храм Св.Недјеље, Горњи Карин миниран послије злочиначке акције Олуја

БЕОГРАД /СРНА/ - Најновији усташки графити, исписани на Парохијском дому у Винковцима, потврда су да се наставља континуитет мржње према свему српском и упозорење Србима и српској држави да у Хрватску не смију вратити културно благо које је из те земље изнесено 90-тих година, сматра предсједник Асоцијације удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.

Будимир је за Срну рекао да онај ко би у атмосфери линча, која данас као и деценијама уназад постоји према Србима у Хрватској, донио одлуку да тамо врати културно благо које припада српском национу, истовремено на себе преузео огромну одговорност за уништавање тог блага.

"Онај ко би на себе преузео одговорност да врати културно благо, он ће у исто вријеме преузети одговорност, јер због климе у Хрватској која је за Србе несигурна пријети опасност да ти `остаци остатака` и те `жилице` које нас вежу за тај простор буду укинути", упозорио је Будимир.

Он је додао да Срби избјегли са тог подручја чине и чиниће све да спријече враћање имовине коју Хрвати дефинишу као украдену, а Срби сматрају спашеном.

"Ми који смо избјегли и прогнани сигурно не бисмо дозволили да се врати, јер видимо на основу ових посљедњих парола, које су остале на нивоу 90-тих година да се клима у Хрватској није промијенила. Посебно се та атмосфера подгријава сад пред предсједничке изборе у Хрватској и увијек кад су такве прилике", каже Будимир.

Говорећи о могућности да српска Влада, зарад европских циљева, попусти притисцима Хрватске и врати различита умјетничка дјела која Хрватска још потражује, Будимир је рекао да би требало да је Београд до сада увидио како се "кооперативност" према Загребу до сада вредновала.

"Претпостављам да је српска Влада кооперативна, али је до сада могла увидјети да што прави веће уступке Хрватска постаје све више острашћена. Захваљујући Србији и Србима у Хрватској, Хрватска је затворила поглавље 23 у преговарачком процесу са ЕУ које се тиче правосуђа и темељних људских права, а и сами видимо каква су права српске заједнице у Хрватској", нагласио је Будимир.

Он је констатовао да би било примјереније да Загреб, умјесто да стално инсистира на враћању културног блага, одговори шта је било са оним дијелом блага које је остало на територији Хрватске, а које није само опљачкано већ и минирано, запаљено и уништено до темеља.

"У пламену су нестале цркве брвнаре у Растовцу и Доњој Решеници, као и Бузети код Глине. Све из 18. вијека и под заштитом Унеска. Каринска црква Свете Недјеље минирана је и до земље срушена. Нико не пита ни зашто су срушени православни храмови у Пакрацу и Карловцу, бачена бомба на Саборни храм у Дубровнику или демолирана црква у Обровцу", рекао је Будимир.

Он је нагласио да се нико није бавио ни тим гдје је завршила опљачкана епископска библиотека у Пакрацу, коју је основао Арсеније Чарнојевић, нити ко је порушио остатке Часног крста у Великим Зденцима и манастир у Ораховцу.

"Без обзира што је формирана нова мјешовита комисија која треба да ради на враћању имовине, остајемо на становишту да то културно благо које припада углавном Српској православној цркви не може да буде враћено у Хрватску, јер видимо шта се десило са оним што Срби нису успјели спасити и што су `оставили Хрватској на чување`", закључио је Будимир.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

УСТАШКИ ГРАФИТИ НА ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ У ВИНКОВЦИМА

Забрана парастоса у Глини, наставак НДХ политике

ОДЛУКЕ ХРВАТСКОГ ПРАВОСУЂА ЕТНИЧКИ 

Будимир: Срби се одричу вјере и националног идентитета

Асоцијација избјеглица