Европљани "Лору" гурају у заборав

Извештај експерата ЕУ заобишао ратне злочине над Црногорцима у Хрватској и БиХ. Проф. Радан Николић: Да није тако, Хрватска не би постала чланица Европске уније

Лора

Лора

ПОДГОРИЦА - Извештај експерата Европске уније о поступању црногорског тужилаштва и судова у случајевима ратног злочина односи се искључиво на ратне злочине које су у случајевима "Морињ", "Буковица" и "Калуђерски лаз" и "депортације", наводно, починили црногорски држављани, а ниједним словом се не дотиче злочина почињених 90-их година над црногорским држављанима, војницима и цивилима у Хрватској и БиХ. Рекао бих да управо експерти ЕУ те злочине стављају под тепих, јер да није тако Хрватска са огромним бројем неистражених и несанкционисаних ратних злочина не би била чланица ЕУ.

Ово у разговору за "Новости" каже проф. Радан Николић, председник Удружења бораца ратова од 1990. Црне Горе, након што је обелодањен извештај експерта ЕУ Мауриција Салустре, који је процењивао како се Црна Гора бави ратним злочинима, а да она није уложила напор у истрази.

- Застрашујуће је да у 21. веку експерти ЕУ дискриминишу жртве ратних злочина. То неумољиво потврђује чињеница да због нечињења црногорског тужилаштва и експерата ЕУ и једностраних извештаја НВО из Црне Горе које се финансирају из европских фондова, истрага ратних злочина почињених деведесетих година над црногорским држављанима у Хрватској и БиХ, ни после више од две деценије није кренула с мртве тачке.

Николић подсећа и на то да је споразум о сарадњи и гоњењу починилаца кривичних дела ратних злочина, злочина против човечности и геноцида, који су 2006. потписали бивши главни и врховни државни тужиоци Хрватске и Црне Горе Младен Бајић и Весна Меденица, највише штете нанео управо Црногорцима. Тим документом нису обухваћени злочини које су Хрвати починили над Црногорцима на подручју Хрватске, већ искључиво почињени над држављанима Хрватске, а чији починиоци имају пребивалиште или држављанство Црне Горе.

Због тога, и после 22 године од монструозних злочина над резервистима бивше ЈНА из Никшићко-шавничке групе у војно-истражном центру "Лора" код Сплита и Томиславграду (Дувну), џелати измичу правди. У Удружењу бораца ратова од 1990. Црне Горе не крију огорчење, али се потајно надају да ће нови ВДТ покренути с мртве тачке расветљавање злочина у "Лори".


ЖРТВЕ СКРИВАНЕ И ПРЕМЕШТАНЕ

Николић подсећа да је по заробљавању војника из Никшића и Шавника у Херцеговини, која је била под контролом хрватских оружаних формација, у априлу и мају 1992. над њима извршен ратни злочин. Људи су зверски мучени и убијани.

- Посмртни остаци за 12 наших сабораца, који су скривани и више пута премештани, пронађени су на територији БиХ од 1993. до 2006. Лука Аџић је посредством Међународног Црвеног крста размењен 6. августа 1992. код Неметина, али у таквом психофизичком стању да је после пола године преминуо у родном Никшићу. Посмртни остаци Милоша Перуновића још нису пронађени - каже Николић.
Пише: В. Кадић

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

ОДГОЂЕНО ПРИПРЕМНО РОЧИШТЕ У ПРОЦЕСУ "ЛОРА 2 ...

ПОЧИЊЕ СУЂЕЊЕ ЗА ''ЛОРУ 2'' - Jadovno 1941.

непримјерно да српска дјеца љетују на мјесту ... - Jadovno 1941.

ЗЛОЧИН У ЛОРИ РАК-РАНА МЛАДЕНА БАЈИЋА - Jadovno 1941.