Ево зашто и данас у Хрватској Срби прелазе у католичанство!

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/Vukovar_cirilicne_table.jpgПрогнаним Србима и другим оштећеним грађанима Хрватска још није вратила одузета имовинска, стечена и статусна права: 800.000 катастарских парцела пољопривредног земљишта, 30.000 станова са станарским правом, 10.000 кућа које су одузете на основу фалсификованих уговора о размени, 50.000 заосталих а неисплаћених пензи­ја, око 8.000 нерешених захтева за обнову порушених кућа, динарску и девизну штедњу, није испла­ти­ла накнаду за неучествовање у процесу приватизације, покретну имовину, десетинама хиљадама прогнаних Срба није признала део радног стажа који су стекли до почетка рата, као и стаж остварен за време рата.

 Није омогућила ни накнаду штете за срушених више од 10.000 кућа и привредних објеката у терористичким акцијама изван подручја ратних деловања, десетинама хиљада прогнаних Срба није омогућен пријем у хрватско држављанство, јер су рођени у Србији или БиХ, иако су до почетка рата годинама и деценијама живели у СР Хрватској. Хрватска није ексхумирала и идентификовала посмртне остатке Срба од којих се 280 налази на познатим гробним местима. Није обезбедила обележавање места страдања Срба путем спомен плоча и споменика, није обновила више од 3.000 срушених споменика из НОБ-а, није обновила 87 порушених и 195 оштећених православних цркава, није престала са хапшењима Срба у сврху застрашивања и одвраћања од повратка и слободе кретања, није процесуирала налогодавце и извршиоце за бројне злочине над Србима за време и после хрватских војних акција и у низу хрватских градова.

 

Главни проблем Срба који живе у Хрватској јесте дискриминација у поступању државних органа и у делу законодавства. Срби се веома тешко запошљавају у државној управи, полицији, правосуђу, јавним предузећима, просвети, здравству и центрима за социјални рад. Посебан проблем је неразвијеност крајишког подручја где је незапосленост Срба између 50 и 80 одсто јер Хрватска не показује спремност да обнови инфраструктуру и покрене развојне пројекте. Власт толерише говор мржње у медијима, на концертима популарне музике, на утакмицама, док се на фасадама зграда још увек могу прочитати  поруке „Убиј Србина“ или „Србе на врбе“ и сл. Хрватска није спремна да Србима, бившим носиоцима станарског права, који су добили станове кроз тзв. програм стамбеног збрињавања, омогући исту откупну цену која је важила за Хрвате деведесетих година.

 

Ипак, највећи проблем представља процес асимилације Срба који је снажно почео деведесетих година и траје до данас. Упокојени митрополит загребачкољубљански Јован је 2006. године упутио писмо Светом синоду Српске православне цркве у коме је тврдио да је у Хрватској до тада покрштено више од 30.000 Срба и да тај процес и даље траје. Један од водећих хрватских интелектуалаца, председник Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић јавно је 2003. године рекао да је од 1991. до 2003. само у Загре­бу 20.000 деце православне вероисповести преведено у католичанство. Поједини православни пароси истичу да су им се масовно обраћали родитељи са захтевима да деци издају потврде да су крштена. С тим папирима иду код жупника и дају му сагласност да су њихова деца добровољно прешла у католичанство. Најчешћи разлог да Ср­би прелазе у католичанство јесте страх да не изгубе посао, а децу уписују на католичку веронауку да не би имала проблема у школи јер је у јавном и свакодневном животу и даље доминантан став да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати ослободиоци и жртве.


Пише: Миодраг Линта

 

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане вијести:

ХРВАТСКА НА ТЕКОВИНАМА НДХ (1) - Jadovno 1941.

STOP HRVATIZACIJI SRPSKIH INSTITUCIJA - Jadovno 1941.

Hrvati opet muče srpske izbeglice - Jadovno 1941.

линта: потјернице сију страх и онемогућавају повратак