ДОСТАВЉЕНИ НОВИ ДОКАЗИ, КОЈИ ОСНАЖУЈУ КОНТРАТУЖБУ СРБИЈЕ

Savo Strbac.jpg

БЕОГРАД, 5. НОВЕМБРА (СРНА) - Писани одговор на поднесак којим је Хрватска негирала наводе из српске контратужбе да је над Србима почињен геноцид у протеклом рату, који је Србија предала Међународном суду правде /МСП/ у Хагу, садржи нове доказе који оснажују контратужбу Србије, изјаве свједока, тајне записе разговора хрватског врха, међународне документе и анализе "Веритаса" са ажурираним бројем од близу 7 000 српских жртава, од тога око 2 000 несталих, пишу београдске "Вечерње новости".
Лист наводи да је допуњену контратужбу у име правног тима Србије предао Саша Обрадовић јуче у 11.30 часова, а да ја поднесак ојачан и пресудом Хашког трибунала хрватском генералу Анти Готовини за злочине почињене током акције "Олуја".
Узвратни одговор Србије има тачно 322 странице, којим се оспоравају приговори Хрватске. Уз 76 анекса, сабраних у три тома, комплетан материјал прелази 1.000 страна.
Експерт правног тима Саво Штрбац рекао је да је ово посљедњи поднесак Србије, а током децембра ће бити организован састанак с предсједником МСП-а, на ком ће Хрватска добити додатни рок, највјероватније од осам мјесеци, да одговори на додатну аргументацију Србије.
Садржина поднесака не може бити доступна јавности, прије објављивања на сајту МСП-а, непосредно пред усмену расправу чије се заказивање не очекује прије 2013. године.
"Новости" подсјећају да је Београд током протеклих година у неколико наврата нудио руку помирења и показао спремност за договор о узајамном повлачење тужби и вансудским поравнањем. Предсједник Хрватске Иво Јосиповић, такође, сматра да би ово било најбоље рјешење спора између двије земље, али овакав исход упорно одбија Влада у Загребу и њен предсједник Јадранка Косор.

 

Извор: срна