ДОЛАСКОМ МИЛАНОВИЋА БИЋЕ ПОЗИТИВНИХ ПРОМЈЕНА

veljko džakula

БАЊАЛУКА, 23. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Хрватски Сабор данас ће гласати о повјерењу новој влади, чији ће програм представити мандатар Зоран Милановић.
Предсједник Управног одбора Српског демократског форума Вељко Џакула сматра да ће доласком Милановића на мјесто премијера Хрватске доћи до позитивних промјена.

"Велики број Срба на изборима подржао је коалицију `Кукурику` јер су били разочарани у политику Самосталне демократске српске странке /СДСС/, која је осам година искључиво подржавала ХДЗ, само како би били на власти, док ни једно егзистенцијално српско питање није било ријешено", рекао је Џакула за "Фокус".

Он је додао да Милановић има обавезу да помогне Србима да се интегришу у хрватско друштво и да се ријеше нагомилана питања.

У новој хрватској влади српску заједницу представљаће кадрови побједничке СДП, међу којима се као министри наводе Миланка Опачић, Жељко Јовановић и Бранко Грчић. Милановић, који ће мјесто премијера преузети од Јадранке Косор, добиће широку подршку Сабора, али за њега сигурно неће гласати ХДЗ, наводе хрватски медији.

Нова влада имаће 20 министарстава, државне секретаре замијениће замјеници министара, а руководиоце управа у министарствима помоћници министара.

Први потпредсједник хрватске владе биће предсједник ХНС-а Радимир Чачић, који ће обављати и дужност министра привреде, а медији као нове потпредсједнике владе наводе и СДП-овце Миланку Опачић, која би била и министар социјалне политике и младих, Бранка Грчића, који би водио и министарство регионалног развоја и фондова ЕУ, те Невен Мимица као потпредсједник владе за спољне и унутрашње послове.

Министар спољних и европских послова требала би да буде Весна Пусић (ХНС), министар унутрашњих послова Ранко Остојић (СДП), здравља Рајко Остојић (СДП), финансија Славко Линић (СДП), одбране Анте Котромановић (СДП), правосуђа Орсат Миљанић (нестраначки), управе Арсен Баук (СДП), предузетништва Гордан Марас (СДП).

Министар рада и пензионог система требао би да буде Мирандо Мрсић (СДП), поморства, саобраћаја и инфраструктуре Златко Комадина (СДП), пољопривреде Драгица Згребец (СДП), туризма Вељко Остојић (ИДС), заштите околине и природе Мирела Холy (СДП), градитељства и просторног уређења Иван Врдољак (ХНС), за борачка питања Предраг Матић (нестраначки), науке, образовања и спорта Жељко Јовановић (СДП), културе Андреа Златар (ХНС), наводе медији.

 

 

Извор: срна