ДО 2018. ТАЧКА НА ИЗБЈЕГЛИЧКО ПИТАЊЕ У БиХ

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/drago-vuleta.jpgБАЊАЛУКА, /СРНА/ - У БиХ би у наредне четири године требало да буде стављена тачка на рјешавање проблема избјеглих и расељених лица, рекао је јуче Срни помоћник министра за избјеглице и расељена лица Републике Српске Драго Вулета.


Он је прецизирао да би у наредне четири године требало да буде окончана реализација Регионалног стамбеног програма, Пројекта реконструкције стамбеног фонда ОПЕК и Програма Развојне банке Савјета Европе, што ће довести до рјешавања избјегличког питања у БиХ.

Поводом обиљежавања Свјетског дана избјеглица, Вулета је рекао да би почетком јула требало да крене "први талас реализације Регионалног стамбеног програма у БиХ, којим ће бити ријешено стамбено питање 5.400 породица.

"Након тога очекујемо други и трећи талас овог пројекта у који ће бити укључена станоградња, што је позитивно за људе који су се опредијелили за интеграцију у Републици Српској, а тренутно се налазе се у стању социјалне потребе јер немају плац, нити средстава да сами граде куће", истакао је Вулета.

Подсјетивши да је почела реализација Пројекта реконструкције стамбеног фонда, који финансира Фонд за међународни развој ОПЕК-а, Вулета је рекао да ће реализацијом овог пројекта у БиХ бити изграђено 400 кућа, од којих 180 у Републици Српској.

Вулета је рекао да је у припреми и реализација Програма Развојне банке Савјета Европе - ЦЕБ 2, којим би стамбено могли да буду збринути корисници свих видова алтернативног смјештаја.

Он је навео да у Републици Српској тренутно још има 19.455 породица са статусом расељених лица, односно 61.000 лица, те 2.797 избјегличких породица или 8.600 лица, углавном из Хрватске.

"Од тога су сигурно у најнезавиднијем положају корисници свих видова алтернативног смјештаја, а у Републици Српској има 3.309 таквих породица, док је 80 лица смјештено у геријатријским центрима", каже Вулета.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png